Apropament a la Llei de Protecció de Dades

La Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD) regula el tractament d’aquelles dades que fan referència a persones físiques ja identificades o que es puguin identificar, tot establint les condicions en que aquestes dades han de ser recollides, tractades i cedides per a no perjudicar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans, especialment els drets a l’honor i a la intimitat personal i familiar.

La LOPD no és d’aplicació a dades referides a persones jurídiques i les seves persones de contacte, en concret el seu nom i cognoms, les funcions o càrrecs desenvolupats en la persona jurídica, adreça postal o electrònica, telèfon i numero de fax vinculats a la persona jurídica on desenvolupin la seva activitat professional. Tampoc és d’aplicació a les dades relatives a empresaris individuals en relació a la seva activitat.

El règim de protecció de dades de caràcter personal tampoc s’aplica als fitxers mantinguts per persones físiques en l’àmbit d’activitats exclusivament domèstiques, personals i relatives a la seva vida privada.

Els principis de la protecció de dades són les normes fonamentals que han de regir tot tractament de dades personals, l’aplicació de les quals garanteix la protecció de la intimitat i demés drets fonamentals del titular de les dades. Aquests principis són: El manteniment de la qualitat de les dades, dret de informació en la recollida de dades, consentiment de l’afectat, deure de secret, protecció en la comunicació i accés a les dades per tercers, protecció especial de les dades relatives a la salut.

La LOPD estableix tot un sistema d’eines jurídiques que permeten als ciutadans controlar l’ús que es fa de les seves dades personals i defensar la seva privacitat davant un ús inadequat o perjudicial de la informació que els afecti, sota els drets d’accés, rectificació, cancel•lació i oposició. També estableix el dret d’indemnització si efectivament s’ha produït un mal ús de les dades personals.

Les faltes que l’Agencia de Protecció de Dades pot imposar als infractors poden ser catalogades com a lleus, greus i molt greus i comportar sancions d’entre 600€ per la més lleu fins als 600.000€ de la més greu.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada