¿Com actuar davant d’un acomiadament?

En moltes ocasions a causa de la pressió i al moment desagradable de la situació quan ens comuniquen que serem acomiadats, cometem errors que després ens poden perjudicar. Per això, explicarem que accions realitzar per evitar errors que després impedeixin reclamar.

¿Com actuar davant d’un acomiadament?

• Hem de signar la carta d’acomiadament i al costat de la seva signatura escrigui en majúscules, la data i, ben clar, “no conforme” o “rebuda no conforme”. Vostè ha de dur una còpia.

• Si l’empresa té preparats els xecs per pagar-li l’última nòmina i la quitança que li proposa, comprovi que els xecs coincideixen amb les quantitats de la nòmina i la quitança proposat i signi vostè tots dos documents amb la data i, ben clar “no conforme”.

• Si l’empresa no li paga en aquest instant l’última nòmina i la quitança que li proposen, No signi la liquidació, ni l’última nòmina.Reclami una còpia de la liquidació, Si l’empresa no se la dóna perquè no l’ha signat, apunti les quantitats i conceptes.

• Posi’s en contacte amb un advocat especialitzat, perquè pugui comprovar que el seu acomiadament es troba dins de la legalitat i que les quantitats són correctes.

Demani a l’empresa els següents documents:

• Carta d’acomiadament amb la data de rescissió del contracte i els motius d’aquesta rescissió. Fins que no tingui vostè aquesta carta d’acomiadament, no està legalment acomiadat pel que haurà de acudir al seu lloc de treball com cada dia, a l’hora que indiqui la citació.

Encara que la situació pugui ser violenta, és important que ho faci així perquè, en cas contrari, la empresa podria dir que “ha abandonat el seu lloc de treball”. Fins i tot és bo cobrir-se i acudir a treballar amb dos testimonis.

• Darrera nòmina comptant fins a la data que la rep (i el seu xec).

• Liquidació o liquidació comptant fins a la data en què la rep (i el seu xec).

• Certificat d’empresa (necessari per inscriure a INEM).

El Preavís En el cas que el treballador vegi extingida la seva relació laboral mitjançant un acomiadament objectiu l’empresa haurà de donar un preavís de 15 dies al treballador, entre el moment en què li lliuren la carta i el dia que l’acomiadament és efectiu.

El treballador durant aquest preavís té dret a una llicència retribuïda de 6 hores setmanals per buscar una nova feina.

L’empresa pot sinó també optar per pagar aquests 15 dies de preavís, o els dies que falten de preavís fins a completar els 15.

Rebutjar el lliurament de la carta d’acomiadament no serveix de res.

En ocasions el treballador quan va a ser acomiadat es nega a signar la carta d’acomiadament, però aquesta conducta no evita l’acomiadament.

En aquest cas l’empresa pot fer que dos testimonis signin la carta d’acomiadament que testifiqui que es va intentar donar la carta d’acomiadament, o que fins i tot es va donar la carta però que tot i així el treballador no va signar.

A més l’empresa enviarà la carta d’acomiadament mitjançant burofax i d’aquest mètode equivaldrà al lliurament i signatura de la carta.

El termini per recórrer l’acomiadament és de 20 dies des que es notifica.

El treballador disposa d’un termini de 20 dies per presentar una demanda judicial que impugni l’acomiadament. En la mateixa demanda ha d’explicar els motius pels quals considera injust i la sol·licitud de la quantia corresponent com a indemnització.

Si el treballador no presenta la demanda durant els 20 dies posteriors a la notificació de l’acomiadament, es dóna per fet que està d’acord amb l’acomiadament i perd el dret a reclamar.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

 

També li pot interessa:

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada