Com actuar davant una inspecció d’Hisenda inesperada.

Un dels pitjors tràngols en què es pot trobar un empresari és haver de fer front a la visita inesperada d’un Inspector d’Hisenda. En aquest article donarem unes quantes pautes per intentar sobreviure-la el millor possible.

Si l’Inspector es presenta de manera inesperada és necessari que s’acrediti com a tal. A més, per poder entrar al nostre centre de treball o empresa ha de mostrar-nos una acreditació signada pel Delegat de Zona de l’AETA o be una ordre judicial. Si no porta aquests documents degudament signats i segellats, podem impedir-li l’entrada sense por a ser sancionats.

Si l’Inspector es presenta degudament acreditat hem de deixar-lo accedir a l’empresa. Si no ho fem pot notificar l’inici del procediment inspector i adoptar les mesures cautelars que estimi oportunes, com el precinte de mercaderies o productes sotmesos a impostos, incautament de llibres, registres, documents, arxius, precinte de locals, equips electrònics de tractament de dades, etc.

Si porta ordre judicial pot requerir de la força pública que li franquegi l’entrada.

Un cop l’inspector accedeixi a les oficines de l’empresa, no pot tocar res fins que l’administrador o el representant legal de l’empresa estigui present. Si no hi són ha d’esperar-se a que arribin Els responsables de l’empresa poden demanar assistència lletrada. Si ho fan la inspecció ha de romandre paralitzada fins la seva arribada, a menys que estigui autoritzada per una ordre judicial.

Si l’inspector inicia l’activitat inspectora sense la presència de l’administrador o representant legal de l’empresa o de l’advocat, si ha estat requerit, tot el procediment resta viciat de nul•litat, excepte en el cas que la inspecció estigui autoritzada per una ordre judicial.

Què pot revisar l’inspector?

Ha de limitar-se a fer les comprovacions i a revisar aquells elements que estiguin especificats en la notificació emesa a l’efecte. L’inspector d’Hisenda no té llibertat per deambular per l’empresa, ni pot efectuar registres no relacionats amb l’ordre de servei, si no s’especifica així en una ordre judicial.

Per accedir a ordinadors ha de ser assistit per personal amb formació informàtica, be de la pròpia empresa, be que l’acompanyi i que s’haurà d’acreditar.
Pot examinar documents, llibres, comptabilitat principal i auxiliar, fitxers, factures, justificants, correspondència amb transcendència tributària, bases de dades informatitzades, programes, registres i arxius informàtics relatius a activitats econòmiques.

En finalitzar la inspecció a l’empresa, l’inspector ha de lliurar una acta on es reflecteixin les actuacions practicades.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada