Condemnat un empresari per la mort d’un treballador, al no adoptar les mesures preventives oportunes.

En Infodret gestoria de Barcelona, volem informar als nostres lectors d’una nova sentència que condemna al cap d’obra i al gerent d’una empresa per la mort d’un treballador, al no adoptar les mesures preventives oportunes.

L’Audiència Provincial de Cantàbria ha confirmat la condemna a 22 mesos de presó i multa d’1.260 euros a un cap d’obra i al gerent d’una empresa contractista per la mort d’un treballador que es va clavar una vareta de ferralla quan va caure al sòl des d’una escala de mà en tractar de col·locar un encofrat.

Assenyala l’Audiència en la seva sentència que “van fer total deixadesa de les seves obligacions de forma molt greu, deixant als treballadors de l’obra totalment desprotegits”.

Els dos homes hauran de fer front conjuntament a una indemnització de 121.763 euros per a l’esposa del treballador mort i d’11.051 euros per a la seva filla.

El jutge d’instància va absoldre a la redactora del pla de seguretat i salut que era acusada pels mateixos delictes que els ara condemnats, en considerar que el responsable de la seguretat de l’obra era el director de la mateixa.

El treballador quan estava pujat a una escala de mà tractant de muntar un calaix de fusta sobre un mur per abocar el formigó, va perdre l’equilibri i va caure al sòl, clavant-se una vareta de ferralla que no tenia protecció alguna.

Segons explica la sentència, entre les obligacions del director d’obra “es trobava la de revisar el pla de seguretat i salut, aplicar-ho en cada tasca i vigilar el compliment de les mesures previstes”.

Mentre que el gerent de l’empresa “és l’encarregat de garantir el compliment de les mesures de seguretat en l’obra i està legalment obligat a subministrar als seus treballadors tots els elements que garanteixis la seva integritat física”.

Considera que gerent de l’empresa en la qual treballava el mort estava obligat a facilitar les mesures de seguretat “precises per a l’activitat d’encofrat, una activitat per se especialment perillosa” i que coneixia les circumstàncies en les quals es treballava “donada l’assiduïtat de les visites a l’obra”.

“Els acusats van fer total deixadesa de les seves obligacions de forma molt greu, deixant als treballadors de l’obra totalment desprotegits a l’hora de fer les seves tasques, procedint només després de la tràgica mort del treballador a dur a terme les reunions de prevenció de riscos en l’obra i a col·locar posteriorment al succés els taps o bolets de protecció”, afegeix el tribunal.

Des de Infodret, emplacem a totes les empreses i autònoms al fet que siguin conscients de la gran importància que té realitzar de forma correcta les mesures preventives en la seva empresa o negoci.

Si té algun dubte legal sobre aquest tema, posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat.

Font: Poder Judicial

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada