Drets del treballador durant l’excedència per cura dels fills.

Sol·licitar una excedència per cura d’un  fill és un dret que té tot treballador, home o dona, que tingui un fill menor de 3 anys. També es pot demanar en cas d’adopció o acolliment d’un menor.

L’excedència permet deixar de treballar per un període de temps per cuidar al fill, de manera que ni el treballador treballa, ni l’empresa li paga, però conserva el dret a reincorporar-se a l’empresa quan s’acabi el temps de cura del fill.

Les excedències per cura de fill estan regulades en l’article 46.3 de l’Estatut dels Treballadors
El treballador pot sol·licitar l’excedència quan ho estimi oportú. No obstant això la durada màxima d’aquesta serà tres anys que comencen a explicar des del naixement del fill. En altres paraules, l’excedència no dura tres anys, sinó que podrà gaudir-se fins que el menor compleixi tres anys, per la qual cosa si se sol·licita quan el menor tingui un any, la durada màxima serà de dos anys.

Normalment les excedències s’han de sol·licitar amb una antelació de 15 dies tret que el Conveni Laboral disposi una altra cosa i sempre per escrit.
Durant la situació d’excedència per cura de fill, l’empresa està obligada a guardar el lloc de treball durant un any sempre. Durant aquest any podrem tornar al mateix lloc de treball en el mateix lloc.

Si dura més d’un any i s’amplia fins als tres anys, l’empresa ens donarà un lloc de similar o semblant categoria al que teníem abans de l’inici de l’excedència. Deu, en qualsevol cas, reservar-nos un lloc de treball pel que la negativa a readmetre’ns després d’aquesta excedència per cura d’un fill comportaria un acomiadament que seria considerat nul.

A més, és important saber que tot aquest temps que estem en excedència, l’empresa ens ho ha de computar com a antiguitat de cara a una futura indemnització per acomiadament. A més estarem cotitzant a contingències com a jubilació o maternitat.

Això vol dir que si per exemple la mare que està en situació d’excedència per cura de fill queda embarassada durant la mateixa tindrà dret a cobrar una nova baixa maternal.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada