El cost de contractar treballadors

La contractació d’un treballador és una de les decisions més transcendentals a les que ha d’enfrontar-se un autònom o petit empresari. Contractar suposa un canvi important ja que comporta obligacions ineludibles i l’assumpció de responsabilitats i costos fixos. Per tant es tracta d’una decisió que ha de ser meditada i presa amb coneixement de tot allò que comporta.

La principal raó per la qual els autònoms incorporen un treballador acostuma a tenir relació amb un augment del volum de treball en el negoci. La primera anàlisi que cal fer és per quant de temps és necessària l’ajuda d’un treballador nou. En funció d’aquesta anàlisi es determinarà si el contracte ha de ser indefinit (l’augment del volum de feina és consolidat i estable) o si ha de ser eventual en funció de les circumstàncies de la producció ( si es tracta d’un increment de càrrega de treball conjuntural). De la mateixa manera ens hem de preguntar si necessitem el treballador a temps complert o només una part de la jornada laboral. Les respostes a aquestes dues preguntes (quant de temps necessito ajuda i quantes hores al dia) són les més determinants per decidir el tipus de contracte a realitzar.

Per saber quin cost haurem d’assumir al contractar no ens podem fixar només en el sou que estipuli el conveni col•lectiu del sector en el que es desenvolupa l’activitat empresarial, per la categoria professional de lloc de treball a cobrir. El treballador ha d’estar obligatòriament donat d’alta al règim general de la seguretat social, el que comporta que l’empresari té l’obligació d’abonar mensualment la quota patronal a la seguretat social que resulta d’aplicar determinats percentatges sobre la base de cotització del treballador. També haurem d’ingressar a la seguretat social les cotitzacions pròpies que ha de satisfer el treballador (quota obrera), però aquestes cotitzacions no suposen un augment cost per l’empresari ja que surten del salari brut del treballador, que és l’obligat tributari en aquest cas.

Per tant a l’hora de calcular el cost d’una contractació no només haurem de tenir en consideració el sou estipulat al Conveni Col•lectiu d’aplicació sinó també el cost de la quota patronal, que suposa un sobrecost entre un 30% i un 42% (en funció de si hi ha o no hores extres).

Aquest és el quadre de  cost per cotitzacions a la seguretat social:

Contingència                            Quota Patronal       Quota Obrera        Total

Contingències. comunes              23.60%                 4.70%                  28.30%
Atur                                                         5.50%                 1.55%                     7.05%
FOGASA                                                  0.2%                        0%                       0.2%
Formació professional                    0.60%                   0.10%                    0.70%
Hores Extres                                      12.00%                  2.00%                  14.00%
TOTAL                                                   41.90%                 8.35%                   50.25%

Per tant hem de tenir en compte que de cada sou, l’estat s’endu un 50% en cotitzacions, la major part de les quals són abonades per les empreses, fet que suposa un sobrecost que s’ha de tenir clar a l’hora de decidir si és interessant contractar o no a un treballador.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada