El Govern aprova l’avançament de l’impost de societats.

El Govern ha aprovat un reial decret que estableix un tipus mínim del pagament fraccionat del 23% en l’Impost de societats per a les empreses que facturin més de 10 milions d’euros anuals i que “no té termini de caducitat”, per la qual cosa estarà en vigor, almenys, fins a l’any 2018, que és quan el dèficit públic ha de col·locar-se per sota del 3% segons l’acordat amb Brussel·les.

Així ho va anunciar aquest divendres el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al final de la reunió del Consell de Ministres. “El nou sistema no té termini de caducitat, sinó que projectarà les seves conseqüències fins que Espanya redueixi el seu dèficit públic per sota del 3%, per la qual cosa cal mirar cap a 2018, va subratllar el ministre, després de recordar que la mesura permetrà recaptar uns 8.000 milions més perquè l’Impost de Societats torni als 20.000 milions de recaptació anuals dels últims exercicis.

La mesura, que ja entrarà en vigor per als pagaments fraccionats que realitzen les empreses a l’octubre i desembre, es mantindrà per tant, almenys tres exercicis pressupostaris (2016, 2017 i 2018) i afectarà a les 9.000 empreses que actualment facturen més de 10 milions d’euros. Els bancs no pagaran un 23% sinó que el seu tipus fraccionat s’elevarà al 25%.

Montoro va explicar que es tracta de “restablir” el sistema de tipus mínim de pagaments fraccionats que va estar en vigor entre 2012 i 2015 i que es va suprimir precisament aquest any, si bé en aquella ocasió el tipus mínim es va establir en el 12% i ara és pràcticament el doble.

De no fer-ho, va explicar el ministre, Espanya no podrà complir aquest any l’objectiu de dèficit del 4,6% compromès amb Brussel·les, atès que l’economia espanyola “no es pot permetre” en aquestes circumstàncies una caiguda dels ingressos per l’Impost de societats.

El decret restableix la figura d’un tipus mínim en el pagament fraccionat de l’Impost de societats. No es tracta d’una pujada del tipus de gravamen de l’impost sinó d’un major avançament a compte del que hagin de tributar, que serà descomptat quan presentin l’oportuna declaració de l’impost, segons estipula la llei. El tipus mínim en el pagament fraccionat serà del 23% del resultat comptable positiu i s’aplicarà a les empreses amb un volum de facturació superior a 10 milions d’euros.

Així mateix, el pagament fraccionat mínim serà del 25% del resultat comptable positiu, per a les empreses amb facturació superior als 10 milions i que compten amb un tipus de gravamen incrementat del 30% en l’Impost de societats. Concretament, aquest pagament fraccionat mínim incrementat del 25% correspondrà a les entitats de crèdit i les que es dediquin a l’exploració de jaciments d’hidrocarburs.

L’aplicació del nou pagament fraccionat mínim comptarà amb algunes excepcions com les rendes derivades d’operacions de quitació conseqüència d’un acord de creditors i les rendes exemptes que afectin a entitats sense ànim de lucre.

Així mateix, s’aplicarà una major proporció per calcular el pagament fraccionat. A més de fixar un pagament fraccionat mínim, es modifica també el càlcul del pagament fraccionat per a les empreses amb volum de facturació superior a 10 milions d’euros, amb la fi, precisament d’aproximar-ho al tipus nominal de l’impost. D’aquesta forma, s’aplicarà el 24% de la base imposable en comptes del 17% actual.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada