El Govern planteja un sistema de reducció de quotes per a empreses amb baixa sinistralitat.

El Govern ha traslladat als agents socials les bases del futur projecte de Reial decret per millorar els incentius que perceben les empreses especialment sensibilitzades amb la sinistralitat laboral.

L’objectiu de la futura regulació és, d’una banda, simplificar el procés de sol·licitud per a les companyies i, per un altre, agilitar el reconeixement i l’abonament de les primes, segons un comunicat del Ministeri d’Ocupació.

Per facilitar la doble meta, el document contempla eximir a l’empresa de recaptar la documentació que ja obri en poder de l’Administració, la qual cosa suposa una important reducció de càrregues administratives. En paral·lel, advoca per fixar un termini tancat per emetre la primera resolució de l’expedient.

El procediment per optar a aquests incentius és també nou, doncs es tindrà en compte que el centre tingui uns índexs de sinistralitat inferiors als quals s’estableixin anualment, guanyant en objectivitat.

S’elimina l’obligació actual d’haver realitzat inversions en instal·lacions i processos en matèria de prevenció de riscos laborals o de presentar una acte declaració signada sobre la realització d’activitats preventives. El model plantejat centra la seva atenció en el mesurament de resultats, això és, la constatació que hi ha una disminució real de la sinistralitat laboral, la qual cosa donaria dret a rebre el bonus o la reducció en la cotització per contingències professionals.

Quantia
En concret, es planteja establir l’incentiu en el 5% de l’import de les quotes per contingències professionals per al primer any d’observació, i el 10% en els següents si els períodes d’observació en els quals l’empresa té dret a l’incentiu són consecutius.

Respecte al finançament d’aquesta reducció, seguirà vinculada a un màxim del 5% del saldo del Fons de contingències professionals, encara que aquest percentatge ja no serà aplicable a cadascuna de les mútues en proporció a la seva contribució a la formació d’aquest saldo.

Requisits d’accés

En general, podran ser beneficiàries totes les empreses que cotitzin per contingències professionals, tant si estan cobertes per una entitat gestora com per una mútua, que no hagin depassat els límits que s’estableixin respecte dels índexs de sinistralitat general i sinistralitat extrema que anualment es fixin.

Els esmentats límits s’adaptaran a les circumstàncies pròpies de cada activitat econòmica de manera que es promogui l’accés a l’incentiu a aquelles activitats amb major risc per millorar la prevenció allí on sigui més necessària.

Com és lògic les companyies beneficiàries han d’estar al corrent de pagament i no haver estat sancionades en matèria de prevenció de riscos o de Seguretat Social.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada