El Ministeri d’Ocupació elimina el ‘llibre de visites’ de les empreses amb les inspeccions de Treball.

Aprovada una nova Ordre ministerial que suposarà la completa eliminació de l’obligació de les empreses de disposar d’un “Llibre de Visites” de la Inspecció de Treball.

Aquesta nova regulació elimina de manera definitiva el Llibre de Visites de la Inspecció, tant en format físic paper, com en format electrònic i l’origen del qual està unit al de la creació de la pròpia Inspecció de Treball i Seguretat Social fa 110 anys. Així, ja en el primer Reglament per al servei d’inspecció de treball, aprovat pel Ministeri de la Governació en 1906, s’obligava al fet que en tots els establiments subjectes a inspecció existís “un llibre de visita”.

Aquesta obligació empresarial, que serveix per deixar constància de les actuacions inspectores realitzades en cada empresa, va ser objecte d’una primera adaptació en 2013 derivada de la modernització de l’actuació de la Inspecció de Treball imposada pel creixent ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en les relacions laborals i en les relacions de les empreses amb l’Administració. Amb aquesta finalitat, la llei de suport als emprenedors i la seva internacionalització, aprovada en 2013, va donar un important pas en la reducció d’aquesta concreta càrrega empresarial, amb la substitució del tradicional Llibre de Visites, en format paper, per un Llibre de Visites electrònic.

Les regles previstes en la nova Ordre traslladen de les empreses a la Inspecció de Treball i Seguretat Social les obligacions relacionades amb la necessitat de documentar i deixar constància de les actuacions inspectores realitzades en les visites a les empreses o en les compareixences d’aquestes en les oficines de la Inspecció. Amb això es dóna compliment al mandat de la Llei 23/2015, de 21 de juliol, Ordenadora del Sistema d’Inspecció de Treball i Seguretat Social, que disposa l’obligació de documentar per escrit cada actuació realitzada pels funcionaris de la Inspecció, utilitzant mitjans electrònics i sense que això suposi imposar a les empreses obligació alguna per adquirir o diligenciar qualsevol classe de llibres o formularis per a la realització d’aquestes diligències.

Ha de destacar-se que l’estalvi que aquesta mesura de reducció de càrregues administratives suposarà per a les empreses s’estima en 700 milions d’euros.

Els Inspectors de Treball i Seguretat Social i els Sotsinspectors Laborals, quan realitzin les visites als centres de treball o realitzin les pertinents comprovacions per compareixença en dependències públiques, estendran diligència en el model previst en l’annex de l’Ordre i podran utilitzar-se els mitjans electrònics. S’estendrà una diligència per cada visita o comprovació, reflectint les matèries o aspectes examinats i altres incidències concurrents, que haurà de ser conservada per un termini de cinc anys.

L’Ordre contempla que el model es confeccioni en versió bilingüe en les Comunitats autònomes amb llengua cooficial.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada