¿Què haig de fer si el propietari no em retorna la fiança del lloguer?

Una de les consultes que rebem més freqüentment  en referència als lloguers de pis, és els problemes de l’inquilí a l’hora de recuperar la fiança.

Per això des de Infodret advocats,  intentarem donar certs consells per evitar que el propietari es quedi la fiança de forma injustificada.

¿Quan el propietari pot quedar-se amb la fiança?

La llei disposa que el propietari té dret a quedar-se amb la fiança quan l’inquilí incompleixi amb les obligacions que deriven del contracte de lloguer.

Per exemple, si l’inquilí no paga les seves obligacions econòmiques derivades del contracte, és a dir renda, subministraments i impostos corresponents a l’inquilí; el propietari podrà no retornar a l’inquilí la part proporcional de la fiança equivalent a la quantitat deguda.

Finalment, una altra de les utilitats de la fiança és cobrir qualsevol dany o desperfecte que l’inquilí pugui haver causat en l’habitatge i que no sigui conseqüència de l’ús habitual de la mateixa.

¿Què entenem com a desperfectes en l’habitatge?

Com a regla general l’inquilí ha de retornar el pis tal com se li va lliurar, la qual cosa de vegades és difícil de demostrar. Sobretot en el cas dels elements fixos (rajoles, parets, finestres) com en el contingut (electrodomèstics, mobles), recorda que “és fonamental distingir entre ús indegut i desgast”.

“Un exemple freqüent és la pintura, ja que és normal que passats uns anys el to d’aquesta no sigui  igual”. En aquest cas, és el propietari qui ho ha d’arreglar.

L’inquilí, per la seva banda, és responsable pels desperfectes causats per negligència o mal ús de l’habitatge. “Com pot ser el cop en un cristall o paret”.

Si l’inquilí no ho repara, el propietari pot a utilitzar els diners de la fiança per arreglar-ho. “Però sempre cal exigir les factures oficials que ho justifiquin”.

¿Com hem d’actuar el dia del lliurament de les claus?

El dia del lliurament de les claus de l’habitatge s’ha de signar també el document de finalització de lloguer. Allí s’ha d’indicar per escrit la finalització del lloguer estant d’acord ambdues parts (propietari i inquilí) i com es fa la devolució de la fiança i qualsevol altra garantia addicional que pugui haver lliurat l’inquilí.

En el document signat en el lliurament de claus, ha de quedar clar que el propietari ha revisat l’habitatge i que és retorna en perfectes condicions.

Si sorgeix alguna desavinença i no es retorna la fiança s’ha d’indicar per què i quan és retornarà. Igual passa amb la garantia addicional, si s’ha lliurat alguna. Normalment els propietaris demanen dos mesos de ‘fiança’, però legalment no són dos mesos de fiança, és un mes de fiança i l’altre es considera garantia addicional.

En el cas que s’hagin lliurat aquests dos mesos, el document de finalització de contracte ha de detallar si es retornen en el mateix acte de lliurament de claus del pis i, si es descompta alguna cosa, s’ha d’indicar quant, per què i adjuntar la factura corresponent. Si no es retorna el dia del lliurament de claus s’ha d’indicar per què no es retorna aquest dia, quan es retornarà, com i, per descomptat, acompanyar tot el que es descompta amb la factura corresponent.,

El document de finalització de lloguer ha de portar data i ser signat per ambdues parts.

¿Què haig de fer si el propietari no em retorna la fiança i no estic d’acord?

Si l’arrendador segueix sense fer cas a les nostres peticions i no existeix possibilitat de solució amistosa, bé perquè l’arrendador al·lega que hi ha desperfectes en l’habitatge o diu que és deuen quantitats de diners i no fos cert.

Li aconsellem que és posi en contacte amb un despatx d’advocats perquè li puguin assessorar en les actuacions que ha de fer per recuperar els imports de la fiança.

En Infodret disposem d’un departament especialitzat on el podrem assessorar i fer les accions pertinents per recuperar la seva fiança, si esta interessat pot posar-se en contacte amb nosaltres a infodret@infodret.cat  i en menys de 24h contactarem amb vostè.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada