El Suprem obliga a les empreses a mantenir les cistelles de Nadal als seus empleats.
Share the post "El Suprem obliga a les empreses a mantenir les cistelles de Nadal als seus empleats."
En sentència del 21 d’abril de 2016, el Suprem ha reconegut el dret d’un grup de treballadors administratius a continuar rebent la cistella de nadal, valorada en 66 euros, que se’ls venia lliurant des de fa més de 40 anys, encara que no consti en el seu conveni col·lectiu.
En 2012 una empresa es fusiona amb una altra del mateix sector, que se subroga en les relacions laborals. La nova adreça va decidir suprimir la cistella, oferint als treballadors afectats (de l’àrea administrativa) una compensació temporal. El problema de fons és que un grup de treballadors de l’empresa originària, els de la secció de tallers, sí que van veure respectat el seu dret a la cistella nadalenca després de la fusió, perquè així es reconeixia en el seu conveni col·lectiu (“tindran dret en època de Nadal, a un paquet d’articles nadalencs de contingut similar al que vénen percebent en els últims anys”). No obstant això, als administratius els va ser privat el seu dret perquè no estava recollit en el seu conveni col·lectiu, que era diferent del dels seus companys de tallers.
Un sindicat va recórrer aquesta decisió de l’empresa davant el Jutjat social, que va reconèixer el dret dels treballadors administratius a conservar la seva cistella de nadal.
L’empresa va recórrer la sentència, que va ser revocada pel Tribunal Superior de Justícia d’Astúries, donant la raó a l’empresa en considerar que es tractava d’una mera liberalitat i que per tant podia retirar-la a qualsevol moment.
La representació sindical va recórrer de nou davant el Suprem mitjançant un recurs de cassació per a unificació de la doctrina, en entendre que hi havia sentències contradictòries. El Tribunal Suprem finalment va reconèixer el dret als treballadors, i ho va fer en considerar que es trobava davant una “condició més beneficiosa” i que com a tal, havia de ser respectada per la nova adreça encara que existissin raons econòmiques per a la seva supressió.
El Tribunal Suprem dictamino que és palès la voluntat inequívoca de l’empresa de la qual provenen aquests treballadors, de concedir aquest benefici als tècnics i administratius per equiparar-los amb el gaudi del mateix pel personal de taller, fins al punt que tots els anys el Departament de Recursos Humans elaborava la llista de beneficiaris i la remetia al Departament Comercial, que adquiria el producte i ho enviava al magatzem, s’informava al personal que ja estaven disposades les cistelles i les recollien en el magatzem de l’empresa, participant el Comitè d’empresa en l’elecció de la qualitat dels articles.
Aquest benefici es feia constar en l’oferta d’ocupació efectuada per l’empresa al personal tècnic. El citat benefici era gaudit des de temps immemorial, de forma persistent -es concedia tots els anys- i en les mateixes condicions.
Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat
Deixa una resposta
Want to join the discussion?Feel free to contribute!