El Tribunal Constitucional anul•la les taxes judicials a les empreses.

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals les taxes judicials que va implantar en 2012 el Govern per idea del llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Quatre anys després de la instauració d’aquests gravàmens, l’alt tribunal acull parcialment un recurs del PSOE i falla que les taxes que persistien, per a les persones jurídiques —empreses, ONG, partits polítics— impedeixen per la seva elevada quantia —fins a 1.200 euros— l’accés d’aquestes a la Justícia.

En concret el TC anul·la els incisos de l’article 7.1 de la llei que preveu les quotes fixes de 200 euros per interposar el recurs contenciós-administratiu abreujat i la de 350 euros per interposar el recurs contenciós-administratiu ordinari. Declara nul·la també la quota de 800 euros per promoure recurs d’apel·lació, la de 1.200 euros per als recursos de cassació i extraordinari per infracció processal en l’ordre civil i les taxes per al recurs de suplicació (500 euros) i el de cassació, en qualsevol de les seves modalitats (750 euros).

El tribunal tomba també l’article 7.2 que imposa una quota variable la quantia de la qual serà la que resulti d’aplicar al valor econòmic del litigi el tipus de gravamen que correspongui.

La sentència afirma, que el finançament mixt de la justícia no pot portar amb si el sacrifici d’un dret fonamental” i, per un altre, que la quantia de les taxes per recórrer resolucions judicials “no atén a la realitat econòmica d’una majoria significativa dels seus destinataris, les quins resulta excessiva ” pel que conclou que, aquests gravàmens, vulneren el dret protegit per l’article 24,1 de la Constitució en poder dissuadir la d’interposició de recurs.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada