El TS rebutja que constituir una empresa impedeixi als autònoms cobrar la prestació per desocupació en un pagament únic.

La sentència de la Sala Social del Tribunal Suprem assenyala que constituir una societat de responsabilitat limitada “no és incompatible amb la qualitat de treballador autònom quan la posició jurídica del soci determina la seva obligada afiliació al REPTA, com és el cas, no es qüestiona l’efectiu acompliment de l’activitat per compte propi en els termes legals i ni tan sols s’al·lega –ni existeix- el més mínim indici de frau amb tal constitució”.

El problema que ha resolt la Sala és el d’un aturat que va capitalitzar l’atur en un sol pagament després de fundar una mercantil d’aquest tipus, subscrivint ell mateix el 100 % del capital, nomenant-se administrador i donant-se d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA) deu dies després d’elevar a escriptura pública la seva societat.

Un any després, el Servei Públic d’Ocupació Estatal –SPEE- li va reclamar 19.567,80 euros pel cobrament indegut de la prestació en haver constituït l’empresa quan en la sol·licitud constava que l’activitat era la de treballador autònom.

El jutjat va rebutjar la demanda del recurrent sol·licitant l’anul·lació de la citada resolució i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va sentenciar que no va haver-hi cobrament indegut en estar donat d’alta com a autònom pel que va revocar la decisió del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

D’acord amb aquest últim fallo, la Sala social desestima el recurs de cassació de l’advocat de l’Estat en el qual argumentava que el pagament únic de la prestació només és possible quan el beneficiari es constitueixi com a treballador autònom o com a soci treballador en cooperatives o societats laborals.

La sentència explica que encara que la Llei 45/2002 només es refereix com a societats a les cooperatives i la societats laborals no exclou de manera expressa cap altra, i afegeix que “quan concorren les circumstàncies fàctiques i jurídiques que condueixen obligatòriament a l’enquadrament i alta en el RETA de determinades persones físiques, aquestes, individualment considerades, sempre que la societat de capital porti realment a cap l’activitat que constitueixi el seu objecte, reuneixen la qualitat de treballadors autònoms, també a l’efecte de la prestació aquí debatuda”.

La sentència, amb ponència del magistrat José Luis Gilolmo López, recorda que des de la perspectiva finalista de l’estímul de l’autoocupació aquesta és la solució adoptada en altres situacions similars per la Sala social. En aquest sentit afegeix que encara que el RD 1300/2009, de 31 de juliol, de mesures urgents d’ocupació destinades als treballadors autònoms i a les cooperatives i societats laborals no es refereixi a les societats de capital com a formes d’autoocupació, “quan, en determinades circumstàncies, algun dels seus socis pot ostentar la qualitat material de treballadors per compte propi, resulta perfectament congruent la seva equiparació amb aquells, també als efectes que aquí importen, perquè sens dubte contribueix a aconseguir la mateixa finalitat: l’autoocupació”.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

Font: Poder Judicial

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada