Els hospitals podran inscriure els nounats al Registre Civil.

La Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat aquest dimarts la llei que permetrà que el personal sanitari dels hospitals s’inscrigui als nounats al Registre Civil a partir del proper 15 d’octubre.

El text, que ha sortit endavant amb l’únic suport del text, es remetrà ara al Senat per a la seva aprovació definitiva ja que la comissió compta amb competències legislatives plenes.

El Projecte de Llei de mesures de reforma administrativa en l’àmbit de l’Administració de Justícia i del Registre Civil estableix que les dades dels nadons es remeten a través de via electrònica des dels centres mèdics, un nou sistema que substituirà el desplaçament fins a les seus dels registres que han d’efectuar fins al moment els pares en els dies posteriors al naixement per inscriure els seus fills en el Llibre de Família.

La direcció dels hospitals haurà de comunicar els naixements al Registre Civil que correspongui en un termini de 72 hores. El personal sanitari tindrà la responsabilitat d’identificar al nadó i comprovar la seva filiació materna.

A més, en els hospitals es prendran les empremtes plantars del nadó i les dactilars de la mare. La realització d’aquestes proves haurà de constar en la inscripció i acompanyarà al formulari oficial que es remetrà de manera electrònica i anirà signat pels pares i inclourà el nom del nen i la seva nacionalitat. El facultatiu que assisteixi al part incorporarà el comunicat del naixement acompanyat de signatura electrònica.

Fins que el personal mèdic no disposi de certificats de signatura electrònica, podrà signar a mà tota la documentació i precisa que, en el futur, “podran fixar-se altres procediments tecnològics” per emplenar aquests tràmits.

El sistema s’emprarà també per a les defuncions, en què també s’enviarà electrònicament la comunicació de mort. La nova norma plasmarà, a més, l’acord assolit entre els partits després de la renúncia del Ministeri de Justícia a deixar la gestió del Registre Civil en mans dels registradors mercantils i de la propietat.

Al juny de 2017 es veurà.

En concret, els grups han decidit aparcar -mitjançant una esmena conjunta en aquest projecte- fins al 30 juny 2017 la polèmica entrada en vigor del nou model de gestió, que estableix que el servei ha de quedar desjudicialitzat.

El Congrés prorroga, per tant, dos anys la ‘vacatio legis’ de la Llei 20/2011, aprovada per tots els grups i que ordena la desjudicialització del Registre. L’acord s’ha produït després que el Ministeri dirigit per Rafael Catalá fes pública la seva renúncia a deixar en mans dels registradors de propietat i mercantils la gestió davant la falta de consens sobre la qüestió i les reticències d’aquests professionals.

En una altra esmena tots els partits avalen la derogació “de totes les normes que s’oposen al que preveu la llei de 2011 i les referents al Registre reflectides en la Llei de 2014 mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència.

Font: EFE.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada