¿Em poden acomiadar estan de baixa?

La majoria de treballadors tenen la idea que trobant-se de Baixa mèdica (IT; incapacitat temporal), no poden ser acomiadats. Anteriorment a la reforma laboral, la legislació si declarava nul l’acomiadament realitzat durant la suspensió del contracte de treball per aquesta causa. Però a causa de la modificació en la reforma laboral, aquesta situació va canviar; en l’actualitat, únicament són nuls aquells acomiadaments que tenen com a fonament algunes de les causes de discriminació prohibides en la Constitució Espanyola, i la malaltia del treballador / a no és una causa de discriminació de l’Art. 14 de la nostra Constitució.


L’acomiadament durant una baixa per IT pot ser declarat procedent sempre que existeixin causes i proves adequades que indiquin que estem davant d’una mesura adequada. A la pràctica parlem de causes disciplinàries o objectives, convenientment provades.


• Causes disciplinàries: quan el treballador comet un frau estant de baixa per IT, en demostrar-se que ha estat fent activitats incompatibles amb la seva situació o que ha fingit les causes que van donar peu al període d’incapacitat.

• Causes objectives: acomiadament per ineptitud sobrevinguda o coneguda després de l’entrada de l’empleat a l’empresa, per absentisme en sobrepassar màxims legals, per falta d’adaptació als canvis en l’empresa quan aquests són raonables i ha existit formació suficient, així com acomiadament per causes econòmiques, tècniques, productives o organitzatives.


Això si, hem de tenir en compte que hi ha casos especialment protegides, de manera que si s’aplica sobre ells l’acomiadament es considerarà nul, llevat que l’empresa pugui defensar la procedència del mateix.


Dit això, no és nul l’acomiadament motivat en la malaltia / baixa mèdica del treballador / a, llevat que concorrin factors de discriminació o vulneració de drets fonamentals, o s’estigui en alguna de les situacions de l’art 55.5 de l’Estatut dels Treballadors.

Es consideraran nuls els acomiadaments següents:


• Baixes per IT a causa d’embaràs, part o lactància natural.

• Treballadors protegits enfront de l’acomiadament, com embarassades, treballadors que hagin sol·licitat permís per lactància de fill menor de nou mesos o per hospitalització de nadó prematur, empleats amb reducció de jornada per guarda legal i tots aquells que hagin reingressat al seu lloc de treball després una baixa per maternitat, paternitat, acolliment o adopció, quan no hagin passat nou mesos des del naixement, acolliment o naixement.

• En el cas d’acomiadar un representant dels treballadors durant una baixa per IT, l’acomiadament no podrà ser declarat improcedent, per la qual cosa davant d’un litigi podria declarar nul o procedent. Això vol dir que està especialment protegit, ja que haurem de demostrar causes justificades.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada