¿Es delicte l’abandonament de la llar matrimonial per un dels dos conjugues?

Des de l’any 2005 a Espanya ja no és delicte l’abandonament de la llar matrimonial , de manera que cada individu que componien el matrimoni poden perfectament residir en domicilis diferents, el que a curt o mitjà termini suposarà la tramitació d’un procés de separació matrimonial o divorci exprés de mutu acord , o si escau contenciós , però que no suposa cap infracció del dret ni és de continuació ni denunciable a Espanya .

Això sí, les conductes que el Codi Penal tipifica com a constitutives del delicte d’abandonament de família , menors o incapaços , són, d’una banda, les consistents en deixar de complir els deures legals d’assistència inherents a la pàtria potestat , tutela , guarda o acolliment familiar o de prestar l’assistència necessària legalment establerta per al manteniment dels seus descendents , ascendents o cònjuge , que estiguin necessitats.

I, d’altra banda, les consistents en deixar de pagar durant dos mesos consecutius o quatre mesos no consecutius qualsevol tipus de prestació econòmica a favor del seu cònjuge o els seus fills , establerta en conveni judicialment aprovat o resolució judicial en els supòsits de separació legal , divorci , declaració de nul•litat , processos de filiació o d’aliments .

Des de la perspectiva civil , s’ha de tenir en compte que, d’acord amb el que preveu el Codi Civil, els cònjuges estan obligats a viure junts . No obstant això , no incompleix el deure de convivència el cònjuge que surt del domicili conjugal per una causa raonable i en el termini de trenta dies presenta demanda de nul • litat , separació o divorci .

Per a més informació contacti amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada