¿Es legal les llistes negres de treballadors?

Desde Infodret, us aportem una sentencia del Tribunal Suprem on és declara culpable a una empresa de telecomunicacions per incloure a un treballador en les anomenades “llistes negres”, vulnerant així els drets de l’honor i de protecció de dades de l’empleat.

El demandant va ser treballador d’una companyia de telecomunicacions. Després de ser acomiadat disciplinàriament, el treballador va interposar demanda per acomiadament.

L’acomiadament va ser declarat improcedent, ja que els fets imputats al treballador no van quedar provats.

Posteriorment, després de múltiples entrevistes en companyies del sector una d’aquestes empreses li va manifestar que no podia contractar-ho perquè havia estat vetat per la companyia de la qual aquesta empresa era contractista.

El treballador, després de posar-se en contacte amb el comitè d’empresa de la companyia en la qual, suposadament, havia estat vetat, va descobrir que havia estat inclòs, pels fets motivadors del seu acomiadament i a petició de la seva anterior ocupadora, en un fitxer d’aquella sobre treballadors conflictius.

Davant tals circumstàncies, el treballador va interposar demanda per vulneració del dret a l’honor i a la imatge, i a la protecció de dades de caràcter personal.

El TS va considerar que davant la vulneració de drets fonamentals al•legada pel demandant, les anteriors sentències havien valorat incorrectament la prova, ja que el demandant havia aportat indicis suficients de tals vulneracions i, per tant, les conseqüències negatives de la falta de prova en relació amb els fets rellevants havien de recaure sobre l’empresa.

Així, el TS va concloure que sí existien suficients indicis per determinar que el dret a l’honor del treballador i a la protecció de dades de caràcter personal s’havia vulnerat i, davant la falta d’acreditació en cas contrari per part de la seva anterior ocupadora, va declarar provada la vulneració de tals drets.

Per tot això, el TS va estimar els recursos de cassació i infracció processal, va anul•lar la sentència recorreguda, va declarar vulnerats els drets a l’honor i a la protecció de dades de caràcter personal i va obligar a l’antiga ocupadora a indemnitzar al demandant en 30.000 euros.

Per a més informació pot contactar amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada