¿És legal realitzar el reconeixement mèdic de l’empresa fora de la meva jornada laboral?
Share the post "¿És legal realitzar el reconeixement mèdic de l’empresa fora de la meva jornada laboral?"
L’article 14 de la Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals estableix que “l’empresari garantirà la seguretat i la salut dels treballadors al seu càrrec” i més endavant, en l’article 22 del mateix text legal regula la vigilància de la salut.
És pràctica habitual en moltes empreses realitzar aquests reconeixements mèdics fos de l’horari laboral del treballador, adduint en determinats casos impossibilitat d’abandonar el lloc de treball per l’activitat pròpia de l’empleat, per ser l’únic treballador de l’empresa o per altres motius.
La Direcció general de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, va contestar a una consulta plantejada per una organització sindical que preguntava si és legal realitzar-ho fos de l’horari, i, en cas de resposta positiva, com es compensava al treballador.
La Direcció general ve a dir en resposta a aquesta consulta, que així com en l’article de la Llei corresponent a la formació dels treballadors sí estableix expressament que la formació al fet que es refereix l’apartat anterior haurà d’impartir-se, sempre que sigui possible, dins de la jornada de treball o, en defecte d’això, en altres hores però amb el descompte d’aquella del temps invertit en la mateixa, no estableix gens sobre aquest tema en l’article 22 referent a la vigilància de la salut.
El que sí s’estableix expressament en l’article 14.5 de la llei preventiva és que “el cost de les mesures relatives a la seguretat i la salut en el treball no haurà de recaure de cap manera sobre els treballadors”.
És per això, que l’Adreça realitza la interpretació resolent que encara que expressament no ho digui en l’article específic (art 22), s’acudeix al 14.5 per deixar clar que “deuen realitzar-se dins de la jornada laboral o fora d’ella, però descomptant el temps invertit en els reconeixements”.
Per tant, seria preferible realitzar-los dins de la jornada laboral, i si això no fos possible, es compensaria al treballador pel temps invertit en la seva realització, aplicant l’article 35 de l’Estatut dels Treballadors, és a dir, o es compensa amb temps de descans o s’abona com a hores extres».
Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres a infodret@infodret.cat
Deixa una resposta
Want to join the discussion?Feel free to contribute!