Haurà de retornar 5.800 euros de l’atur per sortir d’Espanya sense comunicar-ho al Servei d’Ocupació.
Share the post "Haurà de retornar 5.800 euros de l’atur per sortir d’Espanya sense comunicar-ho al Servei d’Ocupació."
La Sala social del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria ha confirmat la decisió de l’administració de reclamar 5.800 euros a una dona que cobrava la prestació per desocupació i que va romandre durant gairebé tres mesos a l’estranger sense comunicar aquesta situació al Servei Públic d’Ocupació Estatal.
El tribunal de suplicació confirma així la sentència del Jutjat social nº 6, que va desestimar la demanda de la dona contra la decisió del SPEE d’extingir la prestació contributiva i també el subsidi per càrregues familiars que li va ser reconegut després d’esgotar-se aquella.
Segons argumentava la defensa de la dona prenent jurisprudència del Tribunal Suprem, l’estada a l’estranger per temps inferior a tres mesos no suposava l’extinció de la prestació, sinó la seva suspensió.
No obstant això, tant el Jutjat com la Sala es refereixen al decret de 2013 per a la protecció dels treballadors a temps parcial en el qual s’indica que la prestació per desocupació s’extingeix per trasllat de residència o estada a l’estranger, tret que la situació sigui comunicada i autoritzada per l’entitat gestora.
Atès que durant el temps en què la dona va romandre a l’estranger ja estava vigent tal decret, no cal aplicar la jurisprudència del Suprem i sí estar a l’establert en tal decret, segons el qual l’estada no comunicada “determina no la suspensió de la prestació, sinó la seva extinció”, assenyala la sentència d’instància.
Va rebre un subsidi per esgotament de la prestació contributiva.
Al juny de 2013, el SPEE va reconèixer a la demandant el dret a rebre una prestació per desocupació de nivell contributiu des de juny d’aquest any fins a febrer de 2014.
Tres mesos després de la resolució del SPEE, la dona es va anar a l’estranger i no va tornar fins a desembre d’aquest mateix any.
Al maig de 2014, en esgotar-se la prestació contributiva, el SPEE li va reconèixer un subsidi per responsabilitats familiars.
No obstant això, mesos després en constatar que la dona havia romàs gairebé tres mesos a l’estranger, el SPEE va extingir la prestació per desocupació i li va reclamar la devolució de 5.800 euros, les quantitats percebudes des de setembre de 2013 fins a novembre de 2014.
La sortida ha de ser comunicada i autoritzada.
En la seva sentència, la Sala social confirma la sentència del jutjat i explica com el decret de 2013 va ser modificat “amb la finalitat d’atorgar una major seguretat jurídica als perceptors de les prestacions i subsidis per desocupació”.
En aquest sentit, assenyala que la nova norma incorpora de forma expressa com suposats de suspensió de la prestació –no d’extinció- l’estada a l’estranger fins a noranta dies o bé el trasllat de residència per un període inferior a dotze mesos per a la cerca de treball o perfeccionament professional, “havent-se de comunicar aquesta situació a l’entitat gestora”.
“S’inclou, per tant, una exigència formal: la sortida a l’estranger ha d’estar prèviament comunicada i autoritzada per l’entitat gestora”, remarca la Sala.
Així doncs, entén el tribunal que no es pot acollir el recurs i que, per tant, la sentència del jutjat ha de confirmar-se i la dona haurà de retornar el percebut indegudament.
Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat.
Font: Poder Judicial.
Deixa una resposta
Want to join the discussion?Feel free to contribute!