¿Hisenda ens pot sancionar per acceptar un esborrany que declara ingressos de menys?

Quan l’Agència Tributària envia l’esborrany de la renda, el contribuent ha de revisar-ho doncs pot contenir errors i això no lliura al declarant de la seva responsabilitat de declarar els seus ingressos de forma correcta.

En cas d’acceptar un esborrany on per exemple incorpori menys ingressos obtinguts i per això s’obtingui una declaració més beneficiosa per al contribuent, Hisenda pot exigir les quantitats pagades de menys i els antecedents de demora però no aplicar una sanció, tret que es pugui demostrar que va haver-hi mala fe. I això és molt difícil quan es té la coartada d’haver seguit al peu de la lletra l’esborrany remès per Hisenda.

Aquesta és, almenys, la conclusió que es desprèn d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, el cas afecta a una contribuent, que va presentar la seva declaració de la renda del 2008 a partir de l’esborrany que li havia remès l’Agència Tributària. Allí apareixien uns rendiments per increment patrimonial que després van resultar ser superiors. La AEAT va practicar una declaració paral·lela a la contribuent amb una quota addicional per l’impost i amb els corresponents interessos de demora que la contribuent va assumir sense rechistar. Però a més, la AEAT li va imposar una sanció de 2.156,25 euros que la contribuent va considerar injusta.

Després d’anys de litigi, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va acabar per donar-li la raó després d’entendre que la AEAT no va demostrar a cap moment que la contribuent hagués actuat amb mala fe. Al cap i a la fi, segons la sentència, la contribuent no va fer sinó haver seguit a “qui més sap” sobre com fer la declaració. Per imposar la sanció, la AEAT hauria d’haver explicat “què culpa té qui, en principi, segueix els consells o les indicacions de l’administració”.

La AEAT no va recórrer en el seu moment aquesta fallada i en el Departament no consta que s’hagin produït altres similars.

Des del punt de vista de l’Agència Tributària, aquesta sentència no implica que seguir el contingut de l’esborrany eximeixi de responsabilitat al contribuent. Tan sol implica –s’argumenta- que si no s’acredita suficientment l’existència de culpabilitat no procedeix aplicar una sanció, una qüestió a la qual l’Agència Tributària diu prestar una atenció creixent.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat.

Font: el periodico

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada