Indemnització per lesions al carrer

Quan una persona sofreix una lesió per caure o ensopegar-se en la via pública com a conseqüència del mal estat o defectes en el manteniment de la vorera, en un pas de vianants, en la carretera, clavegueram, rajoles inestables, per la inexistent de senyalització d’obres o davant l’existència de forats, enfonsaments, falta d’il·luminació nocturna, arquetes mal col·locades, caiguda de senyals, desnivells…etc. que sàpiga que té dret a reclamar una indemnització.

Aquesta obligació de reparació pels organismes i institucions públiques es denomina responsabilitat patrimonial de l’administració..

Qui és responsable?

Per saber qui és el responsable de pagar els danys i perjudicis que t’hagi ocasionat és necessari esclarir qui és el titular de la via pública on es van ocasionar aquestes lesions.

És molt freqüent avui dia, que les vies públiques estiguin en condicions deplorables per als vianants que transiten en elles. L’administració responsable, generalment l’ajuntament, tindrà l’obligació de respondre de la indemnització que es reclami.

Els ciutadans no tenen el deure jurídic de suportar la passivitat i omissió de l’Administració en la gestió d’un servei públic, generadora al seu torn d’un deficient i perillós estat de la via pública per als vianants, per aquest motiu tenen dret a ser indemnitzats.

En el supòsit que l’entitat responsable sigui una empresa privada (com per exemple, que realitzi obres en la via pública) no impedeix que l’Ajuntament sigui responsable de forma solidària dels danys ocasionats.

Per reclamar la indemnització serà imprescindible que hi hagi proves de la caiguda tals com:

 -Fotografies del lloc de la caiguda (i que reflecteixin el mal estat de la via i el perill que suposa).

-Testimonis que han presenciat “in situ” la caiguda (sobretot que siguin persones que no tinguin cap relació amb nosaltres, és a dir, prioritzem gent que no sigui ni familiar ni amics ja que ha de ser un testimoni imparcial).

-Informes mèdics de les lesions

-Molt important, hem de trucar a la Policia Municipal o Mossos d’Esquadra perquè facin un atestat dels fets.

Quin és el termini?

El termini és d’un any des que es va produir el fet. Si aquests danys tenen caràcter físic o psíquic, el termini comença a computar-ne des que es produeix la curació o des del moment en el qual es determini l’abast de les seqüeles.

Com reclamar?

Per reclamar una indemnització el més aconsellable és que compti amb l’assessorament jurídic, des del moment de l’accident, d’un advocat expert i especialista que li assessorarà dels passos a seguir perquè pugui ser indemnitzat de les seves lesions.

A Infodret comptem amb un grup de especialistes en aquestes qüestions que podran resoldre tots els seus dubtes.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada