La Comissió Europea (CE) ha presentat els principis d’un futur sistema d’IVA únic europeu.

La Comissió Europea (CE) ha presentat el seu Pla d’Acció de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), amb el qual pretén fixar els principis d’un futur sistema d’IVA únic europeu. Aquest projecte, segons l’Executiu comunitari, ha d’impulsar un impost “més senzill, més impermeable al frau i propici per a les empreses”.

La Comissió Europea ha presentat un Pla d’Acció que recull formes de revitalitzar l’actual sistema d’IVA de la UE per fer-ho més senzill, més impermeable al frau i propici per a les empreses.

És urgent actualitzar les actuals normes en matèria d’IVA perquè puguin suposar un millor suport al mercat únic, facilitar el comerç transfronterer i mantenir el ritme de l’actual economia digital i mòbil.

La «bretxa de l’IVA», que és la diferència entre els ingressos per IVA previstos i l’IVA realment recaptat en els Estats membres, va suposar gairebé 170 000 milions EUR en 2013. S’estima que solament el frau transfronterer és responsable d’una pèrdua d’ingressos de l’IVA d’al voltant de 50 000 milions EUR anuals en la Unió Europea. Al mateix temps, el sistema actual de l’IVA segueix estant fragmentat i crea càrregues administratives importants, especialment per a les PIME i les empreses en línia.

El Pla d’Acció crea un mecanisme per modernitzar les actuals normes sobre IVA, en particular:

-Establint principis fonamentals d’un futur sistema d’IVA únic europeu;

-Adoptant mesurades a curt termini per combatre el frau de l’IVA;

-Actualitzant el marc dels tipus d’IVA i exposant una sèrie d’opcions perquè els Estats membres tinguin una major flexibilitat a l’hora de fixar-los;

-Preveient simplificar les normes de l’IVA per al comerç electrònic en el context de l’estratègia del mercat únic digital i per a un ampli paquet IVA que faciliti la vida de les PIME.

El frau de l’IVA transfronterer priva als Estats membres de quantiosos ingressos. Les estimacions mostren que el futur règim de l’IVA podria reduir el frau transfronterer en al voltant de 40 000 milions EUR (o en un 80 %) a l’any.

Al llarg del present any, la Comissió proposarà mesures per reforçar les eines actuals utilitzades pels Estats membres per intercanviar informació en relació amb el frau de l’IVA, els mecanismes de frau i les bones pràctiques. Seguiran supervisant estretament el funcionament de les administracions tributàries a l’hora de recaptar i controlar l’IVA.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

Font: Europa.eu

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada