La definició d’acomiadament col•lectiu a Espanya és contrària a les normes comunitàries.

El Tribunal de Justícia de la UE ha dictaminat aquest dimecres que la definició d’acomiadament col•lectiu emprada en la llei espanyola és contrària al dret de la Unió.

La sentència veu il•legal que la normativa espanyola utilitzi l’empresa com a única unitat de referència, i no el lloc del centre de treball, a l’hora de determinar si els acomiadaments han de qualificar com col•lectius.

La llei espanyola s’entén per acomiadament col•lectiu aquell que, en un període de 90 dies, afecta almenys al 10% del nombre de treballadors de l’empresa en aquelles que ocupin entre 100 i 300 treballadors.

En la seva sentència publicada aquest dimecres, el Tribunal recorda que quan una empresa inclou diverses entitats, el centre de treball és l’entitat a la qual es troben adscrits els treballadors afectats per l’acomiadament.

L’aplicació de l’empresa com a unitat de referència tal com estava portant a terme Espanya “obstaculitza el procediment d’informació i consulta que estableix la directiva”.

Tot i que en aparença es tracta només d’una modificació menor -es substitueix el terme empresa pel de centre de treball-, es tracta d’una decisió amb un gran significat per als treballadors.

Fins ara, les empreses no han considerat acomiadaments col•lectius a molts acomiadaments que s’han dut a terme per no haver arribat al llindar del 10% necessari ja que la totalitat referent era l’empresa en el seu conjunt.

En considerar ara el centre de treball i “regionalitzar”, segons el Tribunal, el centre de referència, és més fàcil aconseguir el llindar mínim per ser considerat acomiadament col•lectiu. D’aquesta manera, els treballadors afectats podran gaudir d’aquells mecanismes de protecció com a informació, indemnització, període de consultes.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada