La inspecció de Treball declara la guerra a la contractació intermitent.

La Inspecció de Treball de Tarragona ha dut a terme una operació contra el frau en la contractació temporal, la cessió il·legal de treballadors/es i la contractació intermitent concentrada en el grup logístic CARRERAS, amb centre de treball a Tarragona, i les empreses de treball temporal que feia servir.

Les sancions i liquidacions a la Seguretat Social proposades per la Inspecció de Treball arriben als 240.000 euros pel grup logístic CARRERAS i les empreses de treball que utilitzava.

La investigació, que va començar l’any passat, ha posat al descobert la cobertura de 101 llocs de treball de l’empresa usuària mitjançant contractes de posada a disposició de l’ETT, que en els divuit mesos anteriors ja havien estat coberts durant més de dotze mesos, de manera continuada o discontinua, per treballadors/es posats a disposició per empreses de treball temporal.

Com a conseqüència de la investigació, la Inspecció de Treball ha fet una proposta de sanció a l’empresa usuària de 63.255 euros, i una altra proposta de sanció i liquidació a la Seguretat Social a les empreses de treball temporal de 171.744 euros per diferències de cotització.

Tot i això, la Inspecció de Treball ha apreciat la responsabilitat solidària del grup logístic CARRERAS en les actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social per diferències en la cotització.

Aquestes diferències es generen per abonar al treballador posat a disposició el salari per temps treballat i no per temps contractat, tot i que el treballador no pot prestar serveis per causa imputable a l’empresa.

Aquest incompliment afecta a 1.356 contractes de treball de posada a disposició durant el període comprès entre l’1 de setembre de 2013 i el 30 de març de 2016.

 

Balanç de la Inspecció de Treball a Tarragona.

Així mateix, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat les dades més destacades del balanç de l’activitat de la Inspecció de Treball a la demarcació de Tarragona entre gener i agost de 2016.

En aquests vuit mesos, del total d’expedients oberts per la Inspecció de Treball de Catalunya s’han aixecat 1.275 actes d’infracció, el que suposa un increment del 10,5% respecte el mateix període de l’any passat.

Sobre les infraccions, 574 són en l’àmbit de la Seguretat Social; 358 en Relacions Laborals; 262 en Seguretat i Salut en el Treball; 45 per obstrucció a l’actuació inspectora, i 36 en ocupació i estrangers extracomunitaris.

L’increment més gran (+167%) de les infraccions respecte el mateix període de l’any passat s’ha registrat en matèria de relacions laborals.

En concret, la major part d’aquest increment es deu per la pujada de les infraccions amb els temps de treball (+98,5%), l’ús inadequat d’empreses de treball temporal (ETT) per empeses usuàries d’aquest servei (+102%) i amb incompliments salarials (+57%).

Pel que fa al frau en la contractació, com a conseqüència de la intervenció inspectora, 693 contractes temporals s’han convertit en indefinits, un 37,8% més que en els primers vuit mesos de 2015.

Arran d’aquestes actuacions, la Inspecció de Treball ha aixecat 29 actes d’infracció per un import de 41.080 euros per transgredir la normativa de contractes (+127%).

Així mateix, en l’àmbit de la seguretat i salut laboral, la infracció més detectada ha estat la relacionada amb les màquines i equips de treball (18%); en matèria de seguretat social, ha estat la falta d’alta de treballadors/es per compte aliè (32%), i en ocupació, el treball d’estrangers extracomunitaris sense autorització (61%).

La Inspecció de Treball ha aconseguit incrementar la jornada de treball pactada en el contracte de treball a temps parcial de 244 treballadors/es. Aquest augment supera el 50% de la jornada declarada en més de la meitat dels casos.

Com a conseqüència d’aquesta actuació, la Inspecció de Treball ha aixecat 133 actes d’infracció en matèria de jornada laboral, el que suposa un 98,5% respecte el mateix període de l’any passat.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada