¿Quin tipus de comentaris a la xarxa social son considerats delicte?

Recentment ens han arribat diverses consultes sobre la llibertat d’expressió a les xarxes socials, derivades de les detencions a efectuades contra internautes pels seus comentaris en relació a l’accident d’avió o l’assassinat d’un polític ocorregut a la ciutat de Lleó.

El més important a tenir en compte és que els actes delictius comesos a Internet es castiguen amb les mateixes penes que els comesos en la vida real. És a dir, tota activitat delictiva a Internet o a les xarxes socials s’emmarca en l’àmbit d’actuació del Codi Penal.

Les accions més usuals en l’entorn virtual que estan tipificades al Codi Penal com a delicte o falta, atenent a la seva gravetat, són els missatges o comentaris de contingut injuriós, les calumnies, l’apologia del terrorisme, del racisme o la xenofòbia, entre d’altres.

A més de les injuries (acció o expressió que lesiona la dignitat d’altri), les calumnies (imputar a un tercer un delicte amb coneixement de la falsedat de l’acusació) o les amenaces, resulta punible tot allò que suposi apologia d’un delicte, entenent-la com a provocació. Es a dir, tot el que no suposi una provocació per a cometre un delicte, avui en dia no és perseguible penalment.

L’article 141 del Codi Penal castiga “la provocació, conspiració i proposició per a cometre els delictes previstos en els tres articles precedents (Homicidi i assassinat)”.

En casos concrets, con en el delicte de terrorisme, s’ha donat una especial protecció jurídica a les víctimes, de forma que es considera il·lícit tot allò que, relacionat amb aquesta estratègia criminal, pugui ofendre-les o humiliar-les.

Per això, des de Infodret recomanem als usuaris d’internet i de xarxes socials el seu ús responsable i tot pensant molt be allò que es publica, ja que els actes delictius a l’entorn virtual es persegueixen de la mateixa manera que a la vida real, amb el condicionant que aquests són molt més fàcils de demostrar en quedar registrats.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada