¿ La “pausa de l’entrepà” no gaudida ha de ser retribuïda?

La “pausa de l’entrepà” no gaudida ha de ser retribuïda amb una compensació addicional, encara que no com si fos hora extra. La Sala IV, social, del Tribunal Suprem, ha estimat un recurs d’ADIF (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries) contra la sentència de l’Audiència Nacional que va establir que els períodes de descans per refrigeri (d’entre 20 i 30 minuts) que no poden gaudir-se pel treballador havien de considerar-se com a hores extraordinàries, ja que augmentaven la jornada ordinària de treball dels treballadors que no ho gaudien.

En la sentència el Suprem explica que el temps d’entrepà no gaudit comporta un excés sobre la jornada habitual ordinàriament exigible, que ha de ser retribuït “no només amb la remuneració pròpia del temps efectiu de treball i a través del pactat salari mensual, sinó també amb la quantitat addicional prevista per a tal supòsit específic en la normativa convencional aplicable”. En el cas d’Adif, és la normativa laboral de RENFE, l’article de la qual 197 preveu una compensació per els qui no gaudeixin d’aquest descans.

No obstant això, el Suprem discrepa de l’Audiència Nacional i assenyala que tal excés no pot ser qualificat ni retribuït com a hora extraordinària en sentit estricte, mentre que ja es troba inclòs i retribuït en la jornada anual col•lectivament pactada, que en ADIF són 1720/1728 hores. És a dir, que és un període de descans no gaudit però que entra dins del temps màxim de treball que s’ha convingut col•lectivament. Per això li correspon, a més de la retribució ordinària incorporada al sou mensual per tenir la pausa de l’entrepà consideració de temps efectiu de treball, una retribució complementària, però que no és jornada extra.

Per a més informació contacti amb nosaltres en infodret@infodret.cat

Font: COMUNICACIÓ PODER JUDICIAL

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada