La responsabilitat penal de les persones jurídiques a les empreses.

El dret penal espanyol es regia pel principi ‘societas delinquere senar potest’, conforme al com es considerava que la persona jurídica no podia ser objecte de sanció penal. Quan s’utilitzava una empresa per cometre un delicte, eren responsables els seus administradors, i l’empresa responia civilment. Aquest principi ha canviat en els últims anys, i en l’actualitat les persones jurídiques poden ser condemnades penalment.

La Reforma incorpora millores tècniques en la regulació de la responsabilitat penal de les persones jurídiques, si es comet algun dels delictes, dels quals assenyala el Codi Penal com a imputables a persones jurídiques, per part dels representants legals de l’empresa, i la seva comissió afavoreix, directa o indirectament, a l’empresa, aquesta podrà ser imputada i condemnada penalment.

Els delictes han d’afavorir a l’empresa d’alguna forma. Si, per exemple, l’administrador d’una empresa comet un delicte de malversació en l’àmbit de la seva llar, aquest fet no té cap relació amb l’empresa, ni l’afavoreix, per la qual cosa l’empresa, òbviament, no serà imputable.

Però si la mateixa persona corromp al responsable de compres d’un client, com el delicte afavorirà a l’empresa i és un dels delictes que assenyala el Codi Penal, aquesta podrà ser imputada.

L’empresa també pot ser responsable si el delicte ho comet un empleat però, en aquest cas, només ho serà si:

  1. L’empleat ho ha comès en l’acompliment de les seves funcions i afavorint a l’empresa.
  2. L’empresa ha omès greument els seus deures de supervisió, vigilància i control de la seva activitat.

Si l’empresa no havia establert les mesures de prevenció adequades o fa un desistiment de controls, consentint de fet que els empleats incompleixin, l’empresa, a més de l’emprat infractor, serà responsable penalment.

Si, per contra, l’empleat ha comès el delicte saltant-se els controls establerts per l’empresa perquè no pogués cometre’ls, l’empresa no es considerarà responsable ja que va complir amb la seva obligació d’establir les mesures de prevenció oportunes.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada