La simulació contractual

De vegades, per fer un favor o per obtenir determinat avantatge tributari o de cotització, es té la temptació de simular contractes de treball que no existeixen. És un greu error que pot comportar conseqüències importants.

La simulació contractual és la realització d’un contracte de treball amb un contingut que no és real, amb acord i coneixement de les parts implicades (treballador i empresari) amb finalitat d’engany o frau. La simulació pot ser absoluta o relativa.

La simulació absoluta

Es fingeix l’existència d’un contracte de treball que no existeix i que, per tant, no retribueix un salari a canvi d’una contraprestació laboral a l’empresa que contracta. L’objectiu real del contracte es, en realitat, qualsevol altre: Completar el període necessari de cotització per tal que el treballador accedeixi a les prestacions d’atur o d’incapacitat temporal, assolir el nombre mínim de treballadors en plantilla per tal que l’empresa accedeixi a determinades subvencions, l’accés a permisos de residència, etc.

La simulació relativa

Es simula la celebració d’un contracte de treball, però en realitat se’n celebra un altre per tal de que alguna de les parts accedeixi a determinats avantatges  tributaris que la llei pugui conferir a una determinada activitat; o per tal d’evitar costos relatius a la seguretat social, etc.

Conseqüències de la declaració de simulació contractual

La primera conseqüència és la declaració de nul·litat contractual i, per tant, és com si mai haguessin existit ja que un contracte declarat nul no desplega cap efecte jurídic derivat de les obligacions que reflecteix.

L’existència d’un contracte simulat és un frau a la Seguretat Social i, com a tal, resta sancionada com a infracció molt greu en la Llei d’Infraccions i Sancions de l’Ordre Social (LISOS), que pot comportar una sanció mínima de 6.521€ i una màxima de 187.515€, segons el grau de gravetat en què sigui catalogada.

Però la sanció no només pot ser administrativa.

L’article 307 del Codi Penal estableix que aquells que, per acció o omissió defraudin a la seguretat social eludint el pagament de quotes o altres conceptes de recaptació, obtenint indegudament devolucions  o gaudint de deduccions indegudes per qualsevol concepte, serà condemnat amb presó entre un i cinc anys i multa de fins a 6 vegades la quantitat defraudada, si aquesta és superior a 50.000€.

Aquesta pena pot ser augmentada de dos a sis anys si

  • La quantitat defraudada és superior a 120.000€.
  • La defraudació s’ha comès des d’una organització o grup criminal.
  • S’intenta encobrir la identitat de l’obligat en front de la seguretat social o del beneficiari del delicte.
0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada