Les noves baixes mèdiques

El Reial Decret de gestió de l’Incapacitat Temporal en el primer any de durada i el projecte de llei de mútues, que concedeix a aquestes entitats una major capacitat d’intervenció en les baixes mèdiques per malaltia comú, son les dues novetats legislatives que han modificat el sistema de baixes per a les persones assalariades.

El Reial Decret substitueix al sistema d’expedició dels volants mèdics de confirmació de baixes, que fins ara eren de periodicitat setmanal, per un nou sistema basat en la distinció de quatre grups de processos, segons el temps probable de durada de la malaltia (molt curta, curta, llarga o molt llarga), amb diferents periodicitats en l’expedició dels volants.

Per a determinar en quin d’aquests períodes ha de ser adscrit el procés de baixa, el ministeri ha confeccionat una taula orientativa de durada estimada de la IT en funció de la diagnosi, l’ocupació i l’edat del treballador. Durant la durada del període estimat en funció d’aquesta taula, el pacient ja  no ha de visitar el metge per recollir els volants de confirmació de baixa. Sí que haurà de visitar al metge a la fi del període fixat, per tal que valori si la recuperació és total o es necessita un període de baixa suplementari.

També varia el paper de les mútues que ara poden realitzar el seguiment de la prestació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comú des del primer dia de la baixa (fins ara només podien intervenir a partir de setzè dia ) i formular proposta d’alta mèdica. Aquesta proposta ha de ser resposta, pel servei públic de salut en cinc dies hàbils i, si la sanitat pública no respon, la mútua podrà enviar la proposta d’alta a la Inspecció Mèdica del INSS que haurà de respondre obligatòriament en quatre dies.

Amb aquestes mesures el ministeri intenta reduir l’absentisme laboral això si, criminalitzant les persones malaltes i els metges de capçalera, que estaran sotmesos a partir d’ara al doble control de mútues i d’Inspecció Mèdica. Tenint en compte que les mútues cobren de les empreses i que ja amb la llei anterior la judicialització dels processos de baixa va tenir nivells importants, sembla que aquestes modificacions legislatives que donen més poder a les mútues privades, suposaran un augment dels conflictes que acabaran als tribunals.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada