L’estafa dels negocis piramidals
Share the post "L’estafa dels negocis piramidals"
En temps de crisi tot sovint algú ens fa una oferta de negoci meravellosa que consisteix en invertir diners (generalment quantitats petites) amb la promesa de recuperar en poc temps i esforç allò invertit, incrementat amb una rendibilitat immillorable, per vendre algun tipus de producte. Passat un temps aquestes “oportunitats” acaben en desastre absolut. És el que s’anomena negoci piramidal.
Com funciona?
A la part superior de la piràmide hi ha el creador de la companyia. És una persona o un grup de persones que, basant-se en suposats coneixements sobre inversió, economia o mercat, invita a tercers a formar part com a inversors del seu lucratiu negoci, tot prometent beneficis substanciosos a canvi de vendre porta a porta algun tipus de producte.
El creador de l’empresa rep les aportacions dels inversors inicials. Certament les primeres persones que hi participen sí que reben els elevats beneficis promesos. Llavors se’ls hi encomana la tasca de captar noves persones que inverteixin en el negoci, comprant a preu de cost el producte la venda del qual generarà els beneficis meravellosos. Cada nou inversor / venedor rep l’encàrrec de captar noves persones que participin en el negoci, per tal que el flux de diners provinents de les inversions inicials es multipliqui. Aquestes inversions van als propietaris de l’empresa i als inversors originals. Com més a prop s’està de la cúpula de la piràmide, més diners es reben. El problema dels negocis piramidals és que, en realitat, les inversions de capital no es reinverteixen en el negoci sinó que el negoci consisteix en repartir les aportacions dels nous participants entre els que ja hi són.
La piràmide creix perquè cada nou integrant va captant altres grups de persones. Al principi el flux de diners es manté perquè els nous inversors / venedors rebin diners fàcils i així decideixin invertir quantitats cada cop més elevades en comprar cada cop més producte a vendre, per obtenir més guanys. A més, el sistema assegura que cada participant percebrà una petita part de les aportacions dels socis nous, com a incentiu per a què la piràmide creixi i el flux de diner es mantingui.
Per convèncer a noves persones perquè hi participin i guanyar credibilitat, la persona que ens ofereix el negoci acostuma a parlar de que l’empresa ha rebut fortes inversions d’altres empreses, que té centres de producció amb molts treballadors i que les inversions estan garantides d’alguna manera… Però de tot això no s’ofereix cap documentació acreditativa. Com a molt, ens ensenyarà una pàgina web on tot sembla meravellós. La persona que ens vol fer entrar en el negoci ens dirà que l’activitat que proposa és un complement ideal de la feina normal, per complementar prestacions d’atur, que pot fer-se en el temps lliure i amb molt poca dedicació i que els seus familiars més propers també hi participen i tenen molts beneficis.
Quan comencen els problemes?
Aquestes piràmides poden arribar a funcionar durant anys. Per a que funcionin ha d’haver-hi més inversors / venedors nous que antics. En el moment en que aquesta relació no es dona, el diner deixa de fluir i, per tant, no es pot repartir. Els més perjudicats són els últims en entrar perquè invertiran els seus diners i no només no obtindran els beneficis promesos sinó que també perdran la seva inversió inicial.
Quan una empresa piramidal es desploma i no fa front als pagaments, els que la van idear ( de qui la majoria dels participants no en saben res) desapareixen i als inversors no els hi queda més remei que iniciar inacabables i costoses batalles legals per danys i perjudicis.
En aquests casos ni l’estat, ni la CNMV, ni cap organisme oficial es fa responsable civil subsidiari perquè aquestes empreses acostumen a tenir les seus a paradisos fiscals i mai la tenen als països en els que capten els inversors.
En conclusió: Ningú regala res i existeix una màxima econòmica que estableix que s’ha de desconfiar dels negocis que ofereixen beneficis molt superiors als habituals ja que, en aquests casos, els riscos també són molt superiors als normals.
Deixa una resposta
Want to join the discussion?Feel free to contribute!