Llei segona oportunitat autònoms.

El Govern va aprovar el 27 de febrer un decret que incorpora a la Llei Concursal un mecanisme de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d’ordre social.

Aquesta mesura aporta com a principal novetat que les persones físiques (particulars i autònoms) puguin accedir als acords extrajudicials de pagaments com fins ara podien fer les empreses abans d’arribar al concurs de creditors, cosa que ja es pot fer en països com França i els Estats Units des de fa anys.


A manera de resum, per sol·licitar un acord extrajudicial de pagaments per extingir un deute, autònoms o particulars han de seguir aquests passos:


1. Sol·licitar el nomenament d’un mediador concursal

Has d’omplir una instància en la qual has d’indicar l’efectiu i els actius líquids de què disposes, així com béns i drets dels quals siguis titular, i els ingressos que preveus que hauràs de forma regular a partir d’aquest moment.


2. Nomenament del mediador concursal

El notari nomenarà el mediador concursal i ho comunicarà a Hisenda, a la Seguretat Social, al Registre Civil i al jutge competent. Un cop el mediador accepti el càrrec, facilitarà un email a l’efecte de comunicacions amb els creditors.


3. Convocatòria a una reunió amb els creditors

El mediador concursal comprovarà en els deu dies següents a l’acceptació del càrrec a quant ascendeixen els deutes i convocarà una reunió a tres bandes amb tu i amb els creditors. Aquesta reunió se celebrarà dins dels dos mesos següents i es notificarà mitjançant notari, burofax o qualsevol altre mitjà que garanteixi la recepció de la convocatòria.


4. Inici de l’expedient

Un cop sol·licitada la obertura de l’expedient, podràs continuar amb la teva activitat laboral, empresarial o professional, però no podràs demanar préstecs o crèdits, i hauràs de tornar les targetes de crèdit a la teva entitat bancària.


5. El pla de pagaments

El teu mediador concursal remetrà als teus creditors el pla de pagaments dels deutes a data de la sol·licitud, en el qual la moratòria serà de tres anys com a màxim, i que podrà incloure un quitament de fins al 25% de l’import dels crèdits. També podrà proposar la cessió de béns de la teva propietat als creditors en pagament de les teves deutes.

El pla de pagaments anirà acompanyat d’un pla de viabilitat, una proposta de compliment de les teves obligacions, incloent una quantitat mínima que asseguri la teva subsistència i la de la teva família i la de l’activitat que aquesta desenvolupi i una proposta de negociació de les condicions de els teus préstecs. Alhora, els teus creditors podran presentar propostes alternatives en els següents deu dies, durant els quals es poden fer més modificacions.

Transcorregut aquest termini el mediador els presentarà el pla de pagaments final que hagis acceptat. En el cas de que els teus creditors principals (els que corresponen el gruix del teu deute) volguessin interrompre la negociació, hauràs de sol·licitar immediatament el concurs de creditors.


6. La reunió dels creditors

Els creditors convocats han d’assistir a la reunió, llevat que hagin manifestat la seva aprovació o oposició al pla de pagaments dins dels deu dies naturals anteriors a la reunió en què es poden fer modificacions en el pla de pagaments i de viabilitat per part de les dues parts.

7. Acord extrajudicial de pagaments

Perquè el pla de pagaments es consideri acceptat, hauran de votar a favor els creditors titulars de, almenys, el 60% de la teva deute. En cas que el pla consisteixi en la cessió de les teves béns en pagament de les teves deutes, han de aprovar-els creditors que representin el 75% del que has. En cas de pla aprovat pels teus creditors: l’acord s’elevarà a escriptura pública immediatament.


8.Concurso de creditors

Si tot i la tasca del mediador no arriba a cap acord amb els creditors, pots declarar-te en concurs de creditors. La nova llei de 2015 aporta un canvi en aquest sentit, ja que podràs anar a un jutjat de primera instància per fer-ho (jutjat civil), que en teoria accelerarà els terminis, i no a un jutjat mercantil com fins ara.

Per a més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres a infodret@infodret.cat.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada