Nou reglament d’altes i baixes mèdiques per als treballadors.

 

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat el passat dissabte el reglament que regularà el nou model d’altes i baixes mèdiques per als treballadors afectats per incapacitat temporal.

Quan entra en vigor el nou model?

A partir del proper 1 de desembre serà quan tots els metges dels serveis públics de salut hauran de regir-se per un nou sistema d’altes i baixes.

Quines novetats han d’incloure els parts de baixa?

Una de les principals novetats d’aquest nou sistema és que els metges que donin la baixa a un treballador hauran de detallar en el mateix comunicat de baixa la durada estimada del procés.

Quin tipus de baixes pot haver?

Les baixes es classifiquen en funció de la seva durada. Aquesta podrà ser “molt curta”, si és inferior a cinc dies naturals; “Curta”: de 5 a 30 dies naturals; “mitjana”, si és de 31 a 61 dies i “llarga” si s’espera que estigui de baixa més de 61 dies.

Com determinar els facultatius la durada estimada del procés de baixa?

Els facultatius podran usar com a referència les taules de durada òptima de la baixa de diferents patologies que s’han anat elaborant amb les estadístiques i els estudis dels últims anys. Si bé, “la previsió inicial de la baixa podrà ser actualitzada en qualsevol moment en funció de com evolucioni la salut del treballador”, expliquen des del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

¿El treballador haurà de seguir anant a per l’alta?

En el cas de les baixes de durada “molt curta” ja no. Així, una altra de les novetats del nou model és que en les baixes de menys de cinc dies naturals, el falcultatiu podrà emetre la baixa i l’alta del treballador en un mateix acte mèdic, amb el que aquest ja no haurà d’anar a pel part que l’autoritza a tornar a la feina.

Quan caldrà acudir a la primera revisió de la baixa per incapacitat temporal?

En la resta dels casos de baixes la durada superi els cinc dies, en el comunicat de baixa sempre ha de figurar la data de la següent revisió. En aquest cas també hi haurà una novetat perquè la primera visita al metge haurà de ser al setè dia de l’emissió de la baixa per als casos de durades “curtes” i “mitjanes”; i al dia 14 per les baixes “llargues”.

Qui porta el control de les baixes de més durada?

Quan la durada de la malaltia vagi més enllà dels 365 dies, el control ja no el portaran a terme els serveis regionals de salut, sinó l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS).

¿En quins terminis ha de presentar el treballador els parts de baixa i d’alta?

El treballador ha de presentar a la seva empresa la còpia dels parts de baixa i els successius parts de confirmació en els tres dies següents a la seva expedició. I ha de comunicar l’alta al seu centre de treball en les següents 24 hores de rebre-la.

Com ha d’actuar l’empresa quan rep un comunicat de baixa d’un treballador?

La nova normativa detalla totes les dades que ha de facilitar l’empresa al costat dels parts de baixa, confirmació o alta que presenti el treballador. En concret, la companyia ha de comunicar a l’INSS les dades de cotització del treballador per determinar la base reguladora de la prestació econòmica que li correspongui; la clau del codi nacional d’ocupació, de la província del centre de salut que ha emès el comunicat, i les dades identificatives del procés mèdic i de l’empresa a través del sistema electrònic de la Seguretat Social.

Podran les mútues de la Seguretat Social donar l’alta a un treballador que estigui de baixa per enfermetat comú?

No. Les mútues només podran seguir donant altes si la baixa està provocada per un accident de treball o malaltia professional. Però sí que podran seguir “sol·licitant” l’alta d’un treballador que està de baixa per malaltia comuna a la Inspecció Mèdica del Servei Públic de Salut.

Què passa una vegada que la mútua ha sol·licitat l’alta del treballador?

Si la Inspecció no contesta la sol·licitud d’alta de la mútua en un termini de cinc dies, o si el servei públic de salut de la comunitat autònoma denega l’alta, la mútua podrà sol·licitar l’alta a l’INSS directament. Els facultatius d’aquest organisme estatal han constestar en un termini de quatre dies.

 

Font: cincodias

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada