Nou Reglament Europeu sobre Protecció de Dades.

L’aprovació en el PE posa fi a més de quatre anys de treball per reformar dràsticament la normativa comunitària sobre protecció de dades. El Reglament ha entrat en vigor el 25 de maig de 2016 però no començarà a aplicar-se fins a dos anys després, el 25 de maig de 2018.

Fins llavors, tant la Directiva 95/46 com les normes nacionals que la traslladen, entre elles l’espanyola, segueixen sent plenament vàlides i aplicables.

Les noves regles substitueixen a una directiva de 1995, quan l’ús d’internet no estava tan estès. L’objectiu del nou reglament general és donar més control als ciutadans sobre la seva informació privada en un món de telèfons intel·ligents, xarxes socials, banca per internet i transferències globals.

“Amb aquest reglament de protecció de dades aconseguim un nivell uniforme de protecció en tota la UE. És un gran èxit per al Parlament i un “sí” clar als drets dels consumidors i a la competència en l’era digital. Els ciutadans podran decidir per si mateixos quina informació volen compartir”.

“També s’ofereix més claredat a les empreses, amb una norma única per a tota la UE que reforça la confiança i la seguretat jurídica i impulsa la competència justa”, va afegir Albrecht.
Entre altres disposicions, les noves regles inclouen:

  • el dret a el “oblit”, mitjançant la rectificació o supressió de dades personals,
  • la necessitat de “consentiment clar i afirmatiu” de la persona concernida al tractament de les seves dades personals,
  • la “portabilitat”, o el dret a traslladar les dades a un altre proveïdor de serveis,
  • el dret a ser informat si les dades personals han estat piratejats,
  • llenguatge clar i comprensible sobre les clàusules de privadesa, i
  • multes de fins al 4% de la facturació global de les empreses en cas d’infracció.

Respecte a les empreses el Reglament preveu que s’incloguin en la informació que es proporciona als interessats una sèrie de qüestions que amb la Directiva i moltes lleis nacionals de transposició no eren necessàriament obligatòries.
Per exemple, caldrà explicar la base legal per al tractament de les dades, els períodes de retenció dels mateixos i que els interessats pot dirigir les seves reclamacions a les Autoritats de protecció de dades.

Si creuen que hi ha un problema amb la forma en què estan manejant les seves dades. És important recordar que el Reglament exigeix de forma expressa que la informació que es proporcioni sigui fàcil d’entendre i presentar-se en un llenguatge clar i concís.

Els països tindran un termini de dos anys per traslladar els canvis de la directiva a la legislació nacional.
Més informació en infodret@infodret.cat
Font: Parlament Europeu.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada