Pot l’empresari obligar a recuperar les pauses d’entrepà o cafè?

L’Estatut dels Treballadors preveu que, sempre que la durada de la jornada diària continuada sigui superior a 6 hores, ha d’establir-se un període de descans de durada mínima de 15 minuts . Aquest temps només serà considerat temps de treball efectiu i, per tant no recuperable, quan així es pacti expressament o ho estableixi el conveni col•lectiu aplicable. Es a dir: El caràcter bàsic de les pauses en la jornada laboral és que són de recuperació obligatòria.

Però és necessari fer algunes precisions:

Si l’empresari no obliga a recuperar aquestes pauses des de l’inici de la relació laboral, encara que no tinguin pactada o establerta en Conveni la seva consideració com a no recuperables, no pot imposar unilateralment la decisió d’obligar als treballadors a recuperar-lo, ja que suposaria una condició més beneficiosa per als treballadors que les establertes en la legislació vigent i suposaria incrementar la jornada laboral.

Ha d’haver-hi una jornada superior a 6 hores seguides per a que es tingui dret al descans (recuperable o no). Si la jornada és inferior i el conveni col•lectiu no regula res al respecte, no hi ha dret al descans. La durada mínima de la pausa ha de ser de 15 minuts. Per conveni col•lectiu o pacte amb els treballadors es pot establir una jornada superior.

El període de descans pels menors de 18 anys ha de ser de 30 minuts com a mínim i ha de ser establerta sempre que la jornada continuada sigui superior a les 4 hores i mitja.

El dret s descans durant la jornada és, per tant, un dret reconegut en la legislació vigent i no resta a l’arbitri de l’empresari.

Com ha de ser recuperat el temps de descans si no te la consideració de temps efectiu de treball?

La llei no estableix una forma determinada per a la seva recuperació. Per tant serà una qüestió oberta a negociació. Han de seguir-se, però, algunes pautes:

• La jornada diària no pot superar les o hores, excepte que s’estableixi o pacte una distribució irregular de la jornada.
• Entre el final d’una jornada i l’inici de la següent han de passar un mínim de 12 hores.
• Ha de complir-se amb la jornada anual establerta en el Conveni Col•lectiu d’aplicació.
• En absència de Conveni Col•lectiu la jornada anual ha de ser de 40 hores setmanals de mitjana en còmput anual.
• Els dissabtes tenen la consideració de dies laborables si han de treballar-se per a complir amb la jornada anual de treball.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada