¿Tinc dret a cobrar l’atur si treballo per un familiar?

Si el familiar és un empresari individual, no tindria dret a prestacions si conviu amb ell i no existeixen altres elements de convicció que constatin el caràcter laboral de la relació.

A aquests efectes, es valoraran conjuntament totes les dades probatòries: temps de prestació de serveis i de cotització a la Seguretat Social, si hi ha hagut modificació del règim d’afiliació, si forma part d’un altre nucli familiar, existència d’un treball efectiu, llunyania o proximitat del grau de parentiu, antecedents respecte a la percepció de prestacions per cessament en una relació laboral anterior amb el mateix empresari, etc.

Sí tindria dret a prestacions si no conviu amb el familiar. Si l’empresa del familiar és una societat mercantil o laboral i el sol·licitant de prestacions per desocupació no és titular d’una participació social.

No tindria dret a desocupació quan la participació al capital social del familiar o els familiars fins al 2º grau amb els quals conviu aconsegueix, almenys, el cinquanta per cent del capital social, excepte prova en contrari. Sí tindria dret si el percentatge citat no aconsegueix el cinquanta per cent del capital social, o no conviu amb el familiar o familiars titulars d’aquest percentatge.

Podrà ser contractat com a treballador per compte d’altri, sense cotització a desocupació, el fill menor de 30 anys, encara que convisqui amb l’empresari. En aquest cas, no cotitzarà per desocupació. Si s’extingeix la relació laboral sent menor de 30 anys, es trobarà en situació legal de desocupació, però els períodes així treballats no es computaran com d’ocupació cotitzada a l’efecte de la protecció per desocupació.

Si una vegada complerts els 30 anys continua treballant per compte d’altri, la qual cosa ha hagut de demostrar presentant davant la Tresoreria General de la Seguretat Social la declaració del seu pare i seva, en la qual es faci constar la condició de treballador per compte d’altri, s’inicia a partir de llavors la cotització per desocupació. Quan s’extingeixi la relació laboral, si acredita situació legal de desocupació, a l’efecte del còmput del període d’ocupació cotitzada, es tindran en compte les cotitzacions efectuades per desocupació des del compliment de la citada edat, així com les anteriors ja que es retrotrau el temps equivalent al període treballat sent menor de trenta anys.

Per a mes informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada