Què passa si no es presenta la renda dins del termini establert?

Som en plena campanya de la declaració de la renda. Encara hi ha temps fins al 30 de juny per a presentar-la però … I si se’ns oblida fer-ho abans que finalitzi el termini?
Presentar la declaració de la renda fora de termini és possible amb alguna sanció i possibles recàrrecs. Però, com es concreta tot això? Depenent de la situació en què ens trobem serà més fàcil o més complicat (major cost afegit) regularitzar la situació.

Situació 1: surt a retornar i el contribuent la presenta abans que se li reclami

En aquest cas l’Agència Tributària aplicarà una sanció per presentar la declaració un cop finalitzat el termini. La sanció serà de 200 euros, però al no haver requeriment previ de l’Administració, tindrà una reducció del 50%: A més, com passa amb les sancions de trànsit, si el contribuent no reclama, la sanció té una bonificació del 30%, amb el que pot quedar reduïda a 70 euros.

Situació 2: surt a pagar i el contribuent la presenta abans que se li reclami

En aquest cas, hi haurà un recàrrec en funció del temps que es trigui a presentar:

  • Menys de 3 mesos següents al terme del termini: El 5% de la quantitat a pagar. En aquest cas no hi haurà ni interès de demora ni sanció.
  • Entre 3 mesos i un dia i 6 mesos: El 10% de la quantitat a pagar. Tampoc no hi haurà sanció ni interessos de demora.
  • Si es presenta entre 6 mesos i un dia i 12 mesos: El 15% de la quantitat a pagar. Tampoc no hi haurà sanció ni interessos de demora.
  • Més de 12 mesos següents al terme del termini de declaració: El 20% de la quantitat a pagar. En aquest últim cas, s’exigiran també els interessos de demora corresponents al període transcorregut des del dia següent al terme dels dotze mesos posteriors a la finalització del termini de la declaració fins al moment en què la declaració s’hagi presentat. El recàrrec es pot veure reduït en un 25% si es paga en el termini fixat.

Situació 3: surt a pagar i l’Administració requereix

En aquest cas, a més de la sanció per presentar la renda fora de termini, caldrà pagar el recàrrec de constrenyiment ordinari o el recàrrec de constrenyiment reduït,  que serà del 10% i s’aplicarà quan es pagui tot el deute i el propi recàrrec en el període voluntari abans de la finalització del termini.

Quan no s’apliqui el recàrrec reduït, s’aplicarà l’ordinari que serà del 20%.

Aquests recàrrecs són compatibles amb els interessos de demora, que són del interès legal dels diners augmentat en un 25%.

Terminis:

El termini per al pagament del deute tributari depèn de la notificació de la liquidació: Si es rep entre el dia 1 i 15 del mes hi haurà termini fins al dia 20 i si es rep entre el 15 i el darrer dia de mes, hi haurà fins el dia 5 del mes següent.

Si surt a retornar: l’Administració disposa de sis mesos des de la data de la presentació, si la declaració va ser presentada fora de termini, per practicar la liquidació provisional que confirmi o que rectifiqui el import de la devolució sol·licitada pel declarant.

Com a resum, podem afirmar que presentar la declaració de la renda fora de termini no surt a compte. El període és prou extens (d’1 d’abril a 30 de juny) com per no passar dificultats. Així que és millor no deixar la declaració per al final de termini per si es presenten problemes imprevistos d’última hora.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada