Què succeeix si el meu cotxe sofreix danys en un pàrquing privat?

Segons la Llei de Contracte d’Aparcament de vehicles quan aparquem el nostre cotxe en un pàrquing de pagament, en treure el tiquet adquirim un contracte amb aquest pàrquing pel qual el propietari ha de guardar el nostre vehicle i assegurar-se que surt en les mateixes condicions que ha entrat.

Si el teu cotxe sofreix algun desperfecte durant aquesta estada, el propietari del pàrquing té obligació de respondre pels danys causats d’elements fixos i inseparables del vehicle (xapes, rodes, cristalls, alerons, o fins i tot la ràdio) i siguin habituals i ordinaris, per la seva naturalesa.

El titular de l’aparcament respondrà d’això, tant enfront de l’usuari com enfront del propietari del vehicle. No obstant això, no respondrà en cas de robatori d’algun objecte personal que es trobi a l’interior, ja que és la nostra obligació retirar-ho del vehicle.

En tot cas, els accessoris no fixos i extraïbles, com a radiocassets i telèfons mòbils, hauran de ser retirats pels usuaris, no aconseguint, en defecte d’això, al titular de l’aparcament la responsabilitat sobre restitució.

No obstant això, els titulars dels aparcaments que comptin amb un servei especial per a això, podran acceptar i responsabilitzar-se també de la restitució d’altres accessoris, així com dels efectes, objectes o estris introduïts per l’usuari en el seu vehicle, quan hagin estat expressament declarats per l’usuari a l’entrada de l’aparcament i el responsable d’aquest accepti la seva custòdia, l’usuari observi les prevencions i mesures de seguretat que se li indiquin, inclosa la de l’aparcament del vehicle o el dipòsit dels efectes, a la zona o lloc que estigués habilitat a aquest efecte per a la seva vigilància.

Per poder reclamar qualsevol dany, l’usuari deu també complir amb les seves obligacions, com són seguir les normes i instruccions del responsable de l’aparcament respecte a l’ús i seguretat del mateix, els seus empleats i usuaris.

En aquells casos en què pogués reclamar-se la indemnitzacions per danys i perjudicis contra el titular de l’aparcament, l’usuari pot sol·licitar la mediació i l’arbitratge de les Juntes Arbitrals de Consum.

Si el teu cotxe ha sofert algun contratemps, et recomanem seguir una sèrie de passos: Revisar bé el cotxe abans de sortir del pàrquing ja que una vegada fos les proves són menys concloents. No sortir del pàrquing sense posar una fulla de reclamacions, donant part dels danys causats al teu cotxe a l’interior, ja sigui quan el vehicle està estacionat o des del moment en el qual lliures les claus del cotxe al personal del pàrquing (això és comú en aparcaments d’espai reduït on et solen aparcar el cotxe per facilitar l’estacionament d’un major nombre de vehicles).

És recomanable fer la reclamació per escrit (fax o burofax) perquè quedi constància del text. Sol·licitar la pòlissa de responsabilitat civil que ha de tenir subscrita per cursar la reclamació així com les dades de l’empresa. En cas que es neguin podràs afegir-ho a la fulla de reclamacions. Guardar els tiquets i factures. Pots sol·licitar que un policia o guàrdia civil faci un atestat del succeït per deixar constància de l’hora, lloc, plaça de pàrquing, etc…

Finalment, parla amb la teva asseguradora perquè estigui al corrent del succeït. La funció d’un pàrquing privat és entre altres coses vigilar i protegir als vehicles, per la qual cosa si els responsables del pàrquing no responen a la teva reclamació i no es fan càrrec dels danys, s’haurà d’acudir a la via judicial.

És recomanable acudir a un professional en la matèria perquè t’assessori, ja que en ocasions, si el pàrquing manca de càmeres en el lloc en el qual es van produir els fets resulta difícil provar els danys causats.

 

Per a més informació contacti amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada