Es declara abusiva la clàusula dels contractes de treball que obliguen als empleats a facilitar el nombre de mòbil o correu electrònic.

El Tribunal Suprem ha declarat abusiva la clàusula dels contractes de treball que obliguen als empleats a facilitar el nombre de mòbil o correu electrònic a l’hora de signar un contracte laboral o que aquest requeriment es faci constar com a “voluntari”, en ser el treballador la part més feble a l’hora de la signatura d’aquest tipus de documents.

L’alt tribunal admet que voluntàriament puguin posar-se aquestes dades a la disposició de l’empresa i fins i tot “pogués resultar desitjable, donats els actuals temps de progressiva puixança telemàtica en tots els àmbits”. No obstant això, el Suprem s’oposa al fet que en el contracte de treball es faci constar mitjançant clàusula que el treballador presta el seu “voluntari” consentiment a aportar les referides dades personals, per ser la part més feble del contracte.

En un comunicat fet públic per la Sala s’explica que “en ser inclosa per l’empresa al moment d’accés a un ben escàs com és l’ocupació pot entendre’s que el seu consentiment sobre tal extrem no és completament lliure i voluntari, per la qual cosa tal clàusula és nul·la per atemptar contra un dret fonamental i “ha d’excloure’s dels contractes de treball”.

El Suprem considera que les dades la incorporació de les quals al contracte es qüestionen, com són el telèfon mòbil o el correu electrònic, “en manera alguna estan exempts del consentiment del treballador, per la qual cosa no ho estan en l’excepció general de l’article 6.2 de la Llei de Protecció de Dades al no ser “necessaris per al manteniment o compliment” del contracte de treball segons la definició de la RAE. L’Acadèmia de la Llengua assenyala que el necessari per treballar és allò que “és menester indispensablement o fa falta per a una fi”, ja que la relació laboral ha pogut fins a recents dates desenvolupar-se sense tals instruments.

Tampoc s’aplica l’excepció al règim general de dades personals de l’article 2.2 del Reglaments de Protecció de Dades que es refereix exclusivament al telèfon i adreça electrònica “professionals”, això és, els destinats específicament a l’activitat professional del treballador.

Per a mes informació posis en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada