Un jutjat de Valladolid condemna a Volkswagen a indemnitzar a un client per manipular les emissions dels motors dièsel.

El Jutjat de Primera Instància 12 de Valladolid ha estimat la demanda d’un client i ha condemnat a Volkswagen a indemnitzar-li amb 5.006,5 euros per la manipulació d’emissions en els motors dièsel.

La sentència assenyala que el model adquirit en el seu moment pel client complia les exigències de la normativa Euro 5, segons la informació que consta en el fullet publicitari de la marca.

“Si be no es concreta en la informació publicitària quin és el nivell d’emissions NOX exigibles per disposar de l’homologació del vehicle, s’ha acreditat en actuacions que el Grup Volkswagen va instal·lar un programari per burlar el control de tals emissions de partícules en el tràmit d’homologació”, diu textualment la resolució.

Segons el criteri del magistrat, tal conducta “infringeix els deures de bona fe en el compliment de les obligacions que li són pròpies com a venedora del producte”. A més, afecta a la confiança del consumidor en tres sentits:

“Per la pròpia naturalesa de l’acte, que implica un engany a les autoritats de control i al públic en general, atès que no sembla raonable que una marca del prestigi de Volkswagen consideri acceptable dur a terme tals pràctiques enganyoses com alguna cosa propi de la seva activitat empresarial i en el tràfic jurídic”.

“Perquè, detectada aquesta pràctica d’engany, resulta igualment raonable des de la perspectiva del consumidor que no es vulgui assumir una reparació per la pròpia marca, quan això implica una manipulació del motor verificada amb secretisme i sense que consti acreditat de manera indubtable que no afectarà a les prestacions d’un vehicle de l’antiguitat del que pertany a l’actor”.

“Perquè cal entendre que, de disposar el consumidor de la informació relativa tal pràctica enganyosa, en els termes que establia la Directiva CE 2005/29, això és, que el vehicle que pretenia adquirir tenia instal·lat un programari de desactivació com a forma d’obtenir l’homologació, hauria adoptat la decisió d’adquirir aquest producte sospitós”.

Respecte a la indemnització que procedeix reconèixer en favor del perjudicat, el magistrat assenyala que “sorgeix de la infracció dels deures de bona fe, i la pèrdua de confiança en el consumidor, béns jurídics de difícil quantificació, donada la seva naturalesa intangible. Tal valoració ha d’efectuar-se en base diversos paràmetres que donen idea de la transcendència de l’incompliment atribuït al grup Volkswagen”.

“Es tracta d’una actuació en massa, que afecta a una generalitat de consumidors; que implica un engany a les autoritats de control; que comporta la infracció de normes bàsiques de regulació del sector (l’homologació prèvia); i amb incidència en un ben públic com és el medi ambient”, afegeix.

El magistrat considera doncs que “el perjudici irrogat a la actora ha de valorar-se en un deu per cent del seu preu d’adquisició, que en el cas que ens ocupa, determina un total de 5.006,5 euros, que seran exigible a les dues codemandades de forma directa, conjunta i solidària”.

Per a més informació posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

Font: Poder Judicial.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada