Una nova sentència, confirma que és accident laboral l’ocorregut en desplaçar-se per menjar fora del domicili en horari laboral.

Des de Infodret gestoria de Barcelona,  el volem informar d’una nova sentència en referència als requisits establerts per considerar un accident “in itinere”.

L’accident va ocórrer quan la treballadora, tornava de menjar en un restaurant per reincorporar-se al seu lloc de treball. L’horari que va seguir la treballadora el dia de l’accident va ser el seu habitual, ja que va sortir a menjar després de la seva jornada de matí, però tornava a les 15,15h per incorporar-se en horari de tarda.

Davant aquests fets, la Mútua responsable va considerar que l’accident no podia ser reconegut com a accident de treball, en aquest cas, “In Itinere”, per no complir els requisits establerts en la Llei General de la Seguretat Social.

Davant aquesta resolució, la treballadora va presentar reclamació prèvia a la Mútua, que va ser desestimada. Així mateix, va iniciar davant el INSS el Procediment de Determinació de Contingències, sol·licitant la qualificació de l’accident com a laboral, petició que el INSS no va reconèixer. Contra aquesta resolució va presentar reclamació prèvia que va ser desestimada pel INSS.

La treballadora va interposar demanda contra el INSS, la TGSS (Tresoreria General de la Seguretat Social), la Mútua, i la Conselleria de Cultura i Educació, que va ser desestimada, ja que el Jutjat d’Instància va considerar que no concorria el requisit geogràfic, ja que el trajecte que va realitzar l’ actora no era des del seu domicili al centre de treball i a més no constava que el desplaçament realitzat per anar a menjar fos realitzat de forma habitual.

Posteriorment es va interposar recurs de suplicació al Tribunal Superior de Justícia de Galícia. Aquest Tribunal no compartia el criteri del Jutjat d’Instància posat que en la doctrina, la referència al domicili habitual ha estat relativitzada, de manera que l’essencial, no és sortir del domicili o tornar al domicili, sinó anar o tornar al lloc de treball, per la qual cosa el punt d’arribada o de tornada pot ser o no el domicili habitual mentre no es trenqui el nexe causal necessari amb el treball.

És a dir l’important és la finalitat laboral del desplaçament, en aquest cas, la vinculació amb el treball és innegable i la treballadora pot optar per menjar on prefereixi. El Tribunal considera que, com va fer la treballadora, s’acomoda a unes regles acceptables de comportament social l’anar a menjar a una localitat propera sense acudir al domicili, estimant el recurs.

“L’essencial no és ‘sortir del domicili’ o ‘tornar al domicili’, sinó ‘anar al lloc de treball’, per la qual cosa el punt d’arribada o de tornada ‘pot ser o no el domicili del treballador en tant no és trenqui el nexe necessari amb el treballador”, conclou la sentència.

Per això declara que l’accident té caràcter d’accident laboral “In Itinere” i que la treballadora ha de percebre les prestacions derivades de tal contingència condemnant a la Mútua a assumir les seves responsabilitats. La sentència d’aquest Tribunal va en la línia d’unes altres que recentment han ampliat el concepte d’accident “In Itinere”, més enllà de la interpretació restrictiva que des de les Mútues es pretén fer.

Si té alguna consulta legal, posi’s en contacte amb nosaltres en infodret@infodret.cat

Font: Poder Judicial.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada